Vader en zoon bakken artisanaal brood in het Molenaarshuys

Peter (47) en Tristan (19) Liekens maken hun droom waar. (foto LB)
Redactie KW

Vader en zoon Peter (47) en Tristan (19) Liekens zullen het Molenaarshuys naast de molen van Wenduine uitbaten. Ze zullen er hun eigen artisanale brood en patisserie verkopen, maar ook het museum met virtual reality uitbaten. Door samen in de bakkerswereld te stappen, maken ze elk hun eigen droom waar. Tristan wil al sinds het vierde leerjaar bakker worden en vader Peter is blij dat hij samen iets kan opbouwen met zijn zoon.

Het schepencollege van De Haan heeft de concessie voor het Molenaarshuys toegewezen aan de bvba Petrus van vader en zoon Liekens. Het familiebedrijf heeft een bakkersatelier op de gelijkvloerse verdieping van hun woning in Wenduine. Nu verkopen ze hun producten al op bestelling aan particulieren en handelaars, maar tegen de start van het zomerseizoen zou het Molenaarshuys klaar moeten zijn en kunnen ze hier aan de slag. De gemeente zocht een bakker die hier hun producten wilde verkopen, maar ook het nieuwe museum rond het verhaal van de molen wilde uitbaten. Er was maar één kandidaat en Peter en Tristan zijn blij dat ze hier hun droom kunnen verwezenlijken. “We wonen nu zo’n zeven jaar in Wenduine. Sinds december hebben we een bakkersatelier in onze woning. We leveren nu enkel uit en werken op bestelling. We maken er nog niet zoveel reclame voor omdat het nog in de kinderschoenen staat”, vertelt vader Peter. Hij was oorspronkelijk grafisch vormgever, maar hij gooide zijn carrière om door samen met zoon Tristan (19) in de bakkerswereld te stappen.

Passie voor bakken

“Ik heb als klein kind wel staan wroeten in het deeg in de bakkerij van mijn nonkel, maar ik ben uiteindelijk verder gegaan als grafisch vormgever. Toen Tristan 9 jaar was, wilde hij al een bakkersuniform aan en stond hij aan het aanrecht te worstelen met deeg. Als hij maar kon bakken. Hij is eerst begonnen met een opleiding in de bakkersschool Piva in Antwerpen en daarna is hij naar Ter Groene Poorte gegaan. Die passie om te bakken, is altijd blijven groeien en hij heeft stage gelopen bij Roger Vandamme, Rik Debaere en ook bij Peter Bossier van Avalanche heeft hij heel veel geleerd. Het afstuderen kwam dichterbij en hij vroeg aan mij om samen in zee te gaan. Hij zag een combinatie met mijn artistieke achtergrond. Tristan gaat nu vooral op het brood concentreren en ik werk aan de patisserie, maar we helpen elkaar en kunnen inspringen voor elkaar waar nodig”, licht vader Peter toe.

Tristan is enorm gelukkig met de steun van zijn ouders. “Ik kon altijd al op mijn ouders rekenen. Ik had ook nu wel verwacht dat me wilden steunen, maar ik ben blij dat ze er ook volledig voor wilden gaan. Ik heb ze gewaarschuwd. Ik had al gemerkt dat het een harde wereld is en je verandert ook je leven van de dag naar de nacht.” Dat hij nu in dit uniek project mag stappen, is een droom. “We gaan volledig voor ambachtelijke producten, die ook passen bij de look en het verhaal van de molen. We willen dat mensen er het gevoel van toen krijgen, met krakend knapperig brood.” Tristan focust zich volop op unieke smaken voor zijn brood. “Op school heb ik me gespecialiseerd in patisserie en chocolade omdat het belangrijk is om de juiste technieken te leren. Met brood kan je zelf meer op ontdekking gaan. Ik ben daar soms van ‘s morgens tot ‘s avonds mee bezig.”

Provencestijl

Het gezin zal samen voor de uitbating zorgen. “Mijn vrouw zal mee de zaak openhouden. Ze is ook etalagiste van opleiding, dat komt zeker van pas. We gaan qua inrichting naar de stijl van de Provence. We willen vooral onze eigen stempel drukken met onze ambachtelijke producten.”

De bvba Petrus zal een jaarlijkse concessievergoeding van 7.000 euro betalen. Schepen Marleen De Soete hoopt dat het museum tegen het zomerseizoen kan openen. “De unieke virtual reality beleving is zo goed als af. De werken aan het Molenaarshuys zijn in februari gestart en zullen normaal gezien geen vertraging oplopen door de coronacrisis. We hopen tegen de zomer te kunnen openen. Ik wens de jonge bakker alvast veel succes”, zegt de schepen. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier