Topsommelier opent eigen eethuis… en roert zelf in de potten

Mathieu Vanneste en Carole Laevens in de inkom van Le CouCou. © EDB
Redactie KW

Sommelier Mathieu Vanneste (34) en zijn echtgenote Carole Laevens startten onlangs restaurant Le CouCou in de Roodhuisweg. Mathieu behoort tot de top van de sommeliers in België. Hij werkte in tal van gerenommeerde restaurants, met Hof van Cleve als meest recente.

Door Els Deleu

Vorige maand startten Mathieu Vanneste en Carole Laevens hun restaurant Le CouCou in Bellegem. Het koppel woonde samen met een zoontje van twee jaar al negen jaar in Bellegem. Carole groeide op in deze Kortrijkse deelgemeente, Mathieu komt uit Moeskroen.

Ze kochten het pand van de vroegere bistro St.-Omer aan de Roodhuisweg 10 en vernieuwden het pand in vier maanden tijd. “We verwijderden wanden en trappen, vervingen kleine raampjes door een grote opening, veranderden de voordeur, maakten de keuken breder, er werd een bar in de zaal verwijderd en we zorgden voor nieuwe vloeren, muren, plafonds, elektriciteit… We wilden een open ruimtegevoel creëren en de mensen moeten zich hier welkom voelen.” Vooral Carole zorgde voor de styling. Ze was 15 jaar styliste bij Flamand en houdt zich bezig met nieuwe tendensen in interieur. Het werd een hele gedaanteverandering, ook privé. “Nu willen we ons concentreren op ons restaurant.”

Sterrenrestaurants

Mathieu behoort tot de top van de Belgische sommeliers. Hij volgde een hotelopleiding in Koksijde met specialisatie sommelier. Hij deed stage en werkte in verschillende restaurants. “Ik begon in La Cravache in Rekkem”, zegt hij. Mathieu werkte in verschillende twee- en driesterrenrestaurants zoals in Château du Mylord in Ellezelles, Sea Grill in Brussel, Côte d’Azur in Monaco (de tweede zaak van Alain Ducasse, red.), Saint-Christophe in Kortrijk, Quique Dacosta in Spanje en in een restaurant in Ecuador. De laatste vijf jaar was Mathieu sommelier bij Hof van Cleve.

“Ik had nog geen eigen restaurant”, vertelt Mathieu. “Ik runde wel een eigen groothandel in wijnimport in Moeskroen, maar die zaak verkocht ik om bij Hof van Cleve te kunnen werken. Het was natuurlijk wel een logische stap om ooit zelf een restaurant te starten.”

Topsommelier opent eigen eethuis... en roert zelf in de potten

In Le CouCou staat Mathieu in de keuken en doet Carole de zaal. Het koppel wil een gemoedelijke sfeer creëren in hun zaak. “Dat kan je al ‘aflezen’ uit de naam ‘Le CouCou’, zoals Fransen goedendag zeggen. Met het woordje ‘enjoy’ in ons e-mailadres tonen we ook onmiddellijk wat we hier willen. Het moet fijn zijn, maar zonder ‘tralala’. Het logo is een ludiek vogeltje met een gekleed vestje en sneakers. We willen toegankelijk zijn voor iedereen en maken eenvoudige gerechten die we regelmatig kunnen veranderen. De kaart is beperkt en betaalbaar.

Le CouCou werkt zoveel mogelijk met verse producten die als het kan plaatselijk aangekocht worden. “Zo werkten we nog enkele weken met asperges van iemand die deze kweekt in Moorsele en aardbeien kopen we in plukboerderij De Grenshoeve in Bellegem.”

Wijn als visitekaart

“Natuurlijk is ook een mooie wijnkaart van belang”, knipoogt Mathieu. “De wijnkaart van momenteel zo’n 250 wijnen omvat onder meer wijnen uit Elzas, Loire, Bourgogne, Corsica, Provence, Roussillon, Spanje… “Voor mij is dat een visitekaartje. Het is een belangrijke investering. Ik kom uit een zaak met de mooiste wijnkaart van België. Voor mij was dat als sommelier fenomenaal! Ik kon me echt uitleven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier