Thomas Cook zet activiteiten stop, touroperator blijft wel operationeel in België

© Getty Images
Redactie KW

Het Britse reisconcern Thomas Cook heeft met onmiddellijke ingang zijn activiteiten stopgezet. Dat meldt de Britse burgerluchtvaartautoriteit CAA maandagochtend vroeg op Twitter. “Alle boekingen bij Thomas Cook, waaronder vluchten en vakanties, zijn nu geannuleerd”, klinkt het. Het 178 jaar oude Thomas Cook telt wereldwijd 22.000 medewerkers.

In een persbericht stelt Thomas Cook dat het crisisoverleg van zondag geen akkoord heeft opgeleverd. Volgens Peter Fankhauser, CEO van de reisgroep, was dat nochtans bijna het geval, maar bleek een bijkomend verzoek tijdens de laatste dagen van de onderhandelingen onoverkomelijk.

In het persbericht drukt de CEO nog zijn diepe spijt uit en verontschuldigt hij zich “bij onze miljoenen klanten, duizenden werknemers, leveranciers en partners”.

Het bedrijf liet voor het weekend al weten dat het extra financiële middelen nodig had voor een reddingsplan. Het zou gaan om een lening van nog eens 200 miljoen pond (227 miljoen euro), naast het reddingsplan van 900 miljoen pond dat vorige maand werd afgesloten.

Volgens de BBC gaat nu ook de grote repatriëringsoperatie “Operatie Matterhorn” van start om de mensen die hun vakantie bij het concern hebben geboekt, terug naar huis te brengen. Zowat 600.000 toeristen wereldwijd zouden gerepatrieerd moeten worden. Daarvoor zijn zondag al lege vliegtuigen vertrokken, aldus nog de Britse omroep.

Wat met Belgische vakantiegangers?

De activiteiten van Thomas Cook in België blijven voorlopig gewoon operationeel. Dat heeft een woordvoerster van de touroperator maandag gezegd, nadat de groep zondagnacht de boeken heeft neergelegd. De touroperator neemt voorlopig wel geen nieuwe klanten aan. “Uit voorzorg”, klinkt het.

De Belgische dochter probeert de gevolgen van het faillissement van de Thomas Cook-groep zoveel mogelijk te beperken, aldus woordvoerster Leen Segers. Concreet blijft de touroperator in België voorlopig gewoon operationeel. “Er zijn maandagmorgen twee vluchten vertrokken. De winkels gaan maandag gewoon open.”

Wie op reis is met Thomas Cook – zowat 10.000 Belgen – wordt ter plaatse geïnformeerd door de reisleiders. “Ook zij krijgen te horen dat alles gewoon loopt zoals gepland”, verzekert de woordvoerster.

De touroperator neemt voorlopig wel geen nieuwe klanten aan. “Uit voorzorg”, klinkt het.

Het Garantiefonds Reizen komt er voorlopig niet aan te pas. Dat gebeurt enkel als ook in België een faillissement zou worden uitgesproken van Thomas Cook. Dat is niet het geval. Thomas Cook België valt onder de continentaal-Europese organisatie, met als belangrijkste markt Thomas Cook Duitsland.

Ondernemingsraad

De directie van Thomas Cook België heeft maandag op een ondernemingsraad de boodschap meegegeven dat het bedrijf operationeel blijft. Dat hebben de vakbonden na afloop bekendgemaakt.

De Britse reisgroep Thomas Cook heeft de activiteiten gestaakt nadat finale onderhandelingen over extra geld zondag geen resultaat opleverden. De activiteiten in België worden voorlopig voortgezet, liet het bedrijf – in België bekend van de merken Thomas Cook en Neckermann – maandagochtend vroeg weten.

Op een ondernemingsraad kregen de vakbonden hetzelfde te horen. “De directie heeft laten weten er alles aan doen om oplossingen te vinden en de schade zoveel mogelijk te beperken. Thomas Cook België blijft operationeel”, aldus ACV Puls-secretaris Patrick Van Holderbeke. Uit voorzorg aanvaardt het bedrijf wel geen nieuwe boekingen.

De vakbonden blijven met heel wat vragen zitten, na de “vage” boodschap van de directie, zegt de ACV-secretaris. Maandagmiddag volgt een tweede ondernemingsraad, gezien de vele vragen van de bonden.

Veel vragen bij ongeruste reizigers

Touroperator Thomas Cook België krijgt veel vragen van ongeruste reizigers, nu de Britse groep de activiteiten heeft gestaakt. Sommige reizigers willen hun boeking annuleren.

“Veel, veel vragen” van ongeruste klanten voor het contactcenter van Thomas Cook in ons land. Alles gaat voorlopig gewoon door zoals gepland, krijgen ze daarbij te horen. Ook in hun vakantiebestemmingen zijn reizigers geïnformeerd, en kunnen ze terecht bij de reisleiders.

Sommige klanten willen hun geplande reis annuleren. Maar dat heeft een kost. “De gewone voorwaarden voor annulatie zijn van kracht. Aan annulatie zijn voorwaarden en kosten verbonden”, klinkt het bij de touroperator.

“Reizigers hoeven zich geen zorgen te maken”

Belgen die een pakketreis geboekt hebben bij Thomas Cook, moeten zich geen zorgen maken over hun reis. Dat zegt Koen van den Bosch, CEO van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR). “Thomas Cook is verzekerd tegen insolventie, zoals het wettelijk verplicht is”, zegt Van den Bosch. “Hun pakketreizen zijn gedekt door het Garantiefonds Reizen. Dat zal in eerste instantie proberen de reizen, zowel de reizen die momenteel plaatsvinden als de toekomstige reizen, maximaal te laten doorgaan. De laatste stap is dat deze vakantiegangers vergoed zullen worden.”

Het Garantiefonds treedt enkel in werking voor wie vlucht en hotel geboekt heeft bij Thomas Cook. Wie vlucht en hotel op eigen houtje geboekt heeft, kan geen beroep doen op het Garantiefonds.

Van den Bosch beklemtoont ook dat de Belgische tak van Thomas Cook, die samen met Duitsland en Nederland deel uitmaakt van continentaal Europa, de activiteiten maandag nog altijd voortzet. “De shops en het hoofdkantoor zijn open, en wie maandagochtend moest vertrekken, is ook vertrokken. Wie al ter plaatse is, kan nog altijd terecht bij de plaatselijke reisleiders.” Thomas Cook wees er al eerder op de dag op dat de gewone voorwaarden, en kosten, voor annulatie blijven gelden.

Van den Bosch ziet mogelijkheden voor een doorstart van de Belgische activiteiten, maar meer uitspraken kan hij daarover op dit moment niet doen. Maar ook als die doorstart er niet komt, moeten reizigers dus niet wanhopen.

Als het in België, net zoals in Groot-Brittannië, dus tot een faillisement komt, dan is dat volgens Van den Bosch “geen goede zaak”. “Thomas Cook is in ons land een belangrijke speler”, zegt de topman van de VVR. “De situatie in ons land is vrij uniek, met enkel Thomas Cook en Tui als grote spelers. In de meeste andere Europese landen zijn er vier à vijf grote spelers. Als in België enkel Tui zou overblijven, ontstaat er eigenlijk een monopolie.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier