Tanja en Andy schenken iconische herberg De Landsman een tweede leven

Andy Duyvejonck en Tanja Werbrouck bij hun nieuwste horeca-uitdaging. © TVW
Tom Van Houtte

De iconische Zwevezeelse herberg De Landsman heeft al 118 jaar op de teller staan en krijgt nu een tweede leven. Tanja Werbrouck en Andy Duyvejonck, bekend van Estaminet De Flasse, schonken de afspanning in amper vijf weken tijd een complete renovatie. “Dit café mocht niet uit het straatbeeld verdwijnen.”

De Landsman werd in 1901 gebouwd. Een jaar later ging het etablissement open. Tot Christella Vande Putte eind mei haar laatste pintjes tapte, bleef het etablissement in de Landsmanstraat 20 onaangeroerd. “Wij woonden vijf jaar in het begin van de Landsmanstraat en kwamen hier geregeld over de vloer. Toen al merkte ik het potentieel van deze plek, die bij veel Zwevezelenaren nostalgische gevoelens opwekt”, zegt Tanja Werbrouck (40). Zij en haar man Andy Duyvejonck (42) twijfelden geen seconde als ze hoorden dat De Landsman over te nemen stond. “Dit was een droom. Onze kinderen Haike (20), Jonas (19) en Dré (11) kregen we meteen mee in het verhaal. Door onze krachten te bundelen raakte De Landsman in amper vijf weken compleet gerenoveerd.”

Het pand kreeg een nieuwe toog en nieuwe frigo’s, de kruipkelder en bovenliggende voute maakten plaats voor een keuken. Er werd ook nieuwe elektriciteit gelegd en nieuw sanitair gebouwd. “In de tuin hebben we een ruim en kindvriendelijk terras aangelegd, want het is volledig omheind. Er komt ook nog een petanquebaan”, vertelt Andy. Er sneuvelde ook een oude schuur. “De onderliggende aalput hebben we deels afgebroken en weer opgemetseld om er een vijvertje van te maken.”

Oude barkast

In hun renovatiewoede toonden de nieuwe uitbaters respect voor een aantal oude waarden. “We behielden de legendarische deurgrendel die telkens een ‘klik’ geeft als er iemand binnenkomt en ook het oude karrenwiel aan de inkom hebben we – net als de vloer en het plafond – behouden. De barkast van Victor Depré (een van de vorige uitbaters, red.) die bij de werken tevoorschijn kwam, werd in ere hersteld.”

Van uitbaters gesproken: Andy en Tanja zijn amper de vierde in de rij. Al hun voorgangers zongen het minimaal 25 jaar uit in de Landsman. “Dan mogen wij natuurlijk niet achterblijven”, zegt ze lachend. “We willen de klanten op hun wenken bedienen met 70 soorten bier, ambachtelijk gemaakt roomijs en vers bereide pannenkoeken. Er zijn ook croques verkrijgbaar. Daar komt vanaf de winter ook spaghetti bij.”

Flasse voor feestjes

Sinds de afspanning enkele weken geleden heropende, is het al drukker geweest dan verwacht. “Veel Zwevezelenaren zaten hier op te wachten”, aldus nog Tanja. “Ik kreeg al telefoon van verenigingen die hier halt wensen te houden, want we liggen pal op enkele fietsroutes. Je ziet: De Landsman móést gewoon blijven. Ik wilde niet dat deze herberg uit het straatbeeld verdween.” De overname van De Landsman betekent niet het einde van Estaminet De Flasse op de Hille. Die zaak wordt nu verhuurd voor feestjes tot 60 personen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier