Suikerpark is klaar voor de eerste fase van de bouw

Zo moet het er straks gaan uitzien. © ION
Redactie KW

Eindelijk is er groen licht voor de bouwvergunningen op de Suikerparksite. Zodra WVI de voorbereidende grondwerken heeft afgewerkt, zal het prestigieuze bouwproject eindelijk vorm beginnen krijgen. Projectontwikkelaar ION staat alvast te popelen en pakt zaterdag op de Industry Run, die ook deels door de nieuwe site loopt, alvast uit met het gloednieuwe logo.

Matthieu Pacco, projectverantwoordelijke bij projectontwikkelaar ION schetst de huidige stand van zaken: “De vergunning zal eerstdaags definitief zijn, maar het is nog even wachten op de laatste fase die de WVI nog moet afronden. Alle gebouwen zijn nu verdwenen, de betonplaten zijn weg, maar de aannemer moet nog de laatste afbraakwerken afronden en de grond nivelleren. Maar daarvoor moet de grond eerst goed kunnen uitdrogen en na de stevige regenperiode is de grond nog niet droog genoeg. Als er nu een periode volgt dat het lang genoeg droog blijft, dan kunnen we binnen een twintigtal dagen effectief van start gaan.”

Belangstelling wekken

“Dat betekent dat we beginnen met de kinderboerderij aan de Brikkerijstraat. Voor alle duidelijkheid: die boerderij is bedoeld als tijdelijke invulling met een aantal weiden voor verscheidene dieren, een hondenweide, een plek voor kleine evenementen… Daarmee willen we de belangstelling wekken van potentiële nieuwe bewoners. Deze eerste tijdelijke invulling moet als voorbeeld dienen om nieuwkomers te stimuleren om zelf ideeën aan te brengen en uit te werken. Dit project moet groeien van onderuit, ION wil geen kant-en-klaar project afleveren, maar wil dat iedereen inspraak heeft en participeert.”

“We willen dat dit een vernieuwende wijk wordt, met een centraal plein als blikvanger en ontmoetingsplaats, waar we duurzaamheid hoog in het vaandel dragen, waar mensen in een aangename groene omgeving kunnen wonen. We besteden niet alleen aandacht aan innovatie en duurzaamheid, maar zorgen ook voor een opengewerkte dijkstructuur als structurerend element en dijkdoorsnijdingen. Zoiets realiseer je niet in één dag, dat gebeurt in gerichte fases om uiteindelijk een dynamisch, vernieuwend stadsdeel te creëren.”

“Een tijdelijke kinderboerderij is een voorbeeld voor andere ideeën”

Het nieuwe Suikerpark staat open voor tijdelijke invullingen met lokale initiatieven. “We willen dat deze nieuwe wijk leeft, dat er initiatieven worden genomen die mensen met elkaar in contact brengen. Dat kunnen bedrijven, horecaondernemers, verenigingen, particulieren zijn… die een origineel of leuk evenement bedenken voor deze nieuwe dynamische wijk, waar het wijkplein het kloppend hart zal zijn met ook een aantal commerciële activiteiten. Als aanzet voor een tijdelijke invulling starten we met de kinderboerderij, maar die hoort uiteindelijk thuis aan de rand van de stad waar meer ruimte is. Dit is bedoeld als knipoog naar de toekomst. Veurnaar Ben Peperstraete werd aangesteld als eventmanager en aanspreekpunt voor het Suikerpark. Maar het zijn de initiële bewoners die zelf de rol van ambassadeur op zich moeten nemen en ervoor moeten zorgen dat doorheen de tijd het Suikerpark telkens opnieuw ontdekt wordt. Wie interesse of ideeën heeft kan een kijkje nemen op www.suikerpark.be of mailen naar ben@suikerpark.be.”

Toon De Vis en Joran Lauwers, twee laatstejaars masterstudenten Ingenieurswetenschappen, maken trouwens een thesis over Suikerpark. De grote uitdaging ligt in het bedenken van een werkbare oplossing voor de fietsbrug die de oude binnenstad met het nieuwe stadsgedeelte zal verbinden.

ION schreef een wedstrijd uit voor een logo-ontwerp, in samenspraak met het Brugse communicatiebureau D-Artagnan. Uit een 15-tal inzendingen werd het ontwerp van Celien De Roo uit Deinze gekozen omdat dit objectief gezien het beste was en omdat er ook een echte filosofie achter zat. De 23-jarige Celien studeerde in juni af als bachelor in de grafische en digitale media aan de Arteveldehogeschool en mocht een maand stage lopen bij D-Artagnan. Na feedback van ION mocht ze tijdens haar stage het finale logo wijzigen en verder ontwikkelen, gekoppeld aan een huisstijl. D-Artagnan was heel tevreden over de prestaties van Celien en nam haar intussen vast in dienst.

Matthieu Pacco licht nog een tipje van de sluier: “Op 30 september krijgt de website een heel nieuw jasje volgens de nieuwe huisstijl die Celien heeft gerealiseerd en tonen we voor het eerst het nieuwe logo aan het grote publiek tijdens de Industry Run.”

In het najaar van 2018 zal ION starten met de eerste fase van woning- en appartementsbouw en commerciële ruimtes. Per fase worden er 40 tot 45 wooneenheden gerealiseerd. In totaal, gespreid over een tiental jaar betekent dat dus een achttal fases.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier