Overleg tussen vakbonden en directie van Delhaize na 15 minuten al afgelopen: “Directie blijft bij haar standpunt”

© BELGA - BENOIT DOPPAGNE
Redactie KW

Het overleg tussen de directie en de vakbonden bij Delhaize is dinsdagochtend al snel afgelopen. De directie bleef bij haar standpunt en houdt vast aan het plan om de 128 supermarkten in eigen beheer te verzelfstandigen. Dat hekelden de vakbondsvertegenwoordigers bij het verlaten van de Delhaize-gebouwen in Zellik (Asse), zowat een kwartier na de voorziene start van de vergadering.

CEO Xavier Piesvaux van Delhaize België was niet aanwezig op de vergadering, betreurden de bonden na afloop. Zij legden tijdens de vergadering een verklaring af waarin ze nogmaals aangeven dat ze niet akkoord gaan en dat het plan ingetrokken moet worden. Dat signaal werd volgens hen genegeerd, waarop de vakorganisaties zelf al snel de vergadering verlieten. “De directie wil voortdoen, alsof er niets aan de hand is”, verklaarde vakbondssecretaris Frank Convents van ACV Puls aan Belga.

“De directie blijft bij haar standpunt”, voegde Wilson Wellens van ACLVB toe. “Ze blijft termen gebruiken die passen bij een procedure-Renault (Wet-Renault, van toepassing bij collectief ontslag, nvdr.), maar ontkent dat er een procedure-Renault is.” Wellens sprak van een “bewogen vergadering”. “Wij gaan niet mee in het plan, het personeel laat zich niet verkopen.”

Personeelsvergaderingen

“We gaan naar de winkels, we geven er personeelsvergaderingen”, sprak Jan De Weghe van BBTK dan weer de menigte toe. “We houden de deuren van de winkels toe. Wat er vandaag gebeurd is, kunnen we niet pikken. De directie moet en zal rekening houden met ons.” De directie “doet alsof er niets gebeurd is”, verklaarde De Weghe even voordien aan de pers.

“Wij roepen niet op tot actie, maar het personeel roept op tot actie. Wij ondersteunen en volgen hen”, aldus Wellens. Ook Myriam Delmée van SETCa voegde eraan toe dat in de winkels personeelsvergaderingen gehouden zullen worden. Bovendien komt het gemeenschappelijk vakbondsfront dinsdagavond bijeen, “om een beslissing te nemen over toekomstige acties”. Dat de spontane acties in de winkels voortgezet worden, is niet uitgesloten, klonk het bij Convents.

Tous ensembles

Meer dan duizend werknemers van Delhaize waren bijeengekomen voor protest bij de start van het eerste overleg met de directie, een week na de aankondiging van de plannen. In de gietende regen uitten ze hun ongenoegen over de ‘franchisering’. Na afloop van het overleg met de directie, begon de menigte huiswaarts te keren. Kortstondig was er na afloop een klein incident waarbij enkelingen voorbij een politiecordon probeerden te geraken. “Tous ensembles, tous ensembles”, galmde door menige megafoon.

Bij sommige bonden was vooraf sprake van 50 bussen met personeelsleden die zouden afzakken, maar dat bleek een ruime inschatting. Volgens de lokale politie AMOW (Asse, Merchtem, Opwijk en Wemmel), die onder meer bijstand kreeg van de federale politie, was er sprake van 25-26 bussen en vele personenwagens. Dat zou zowat 1.250 mensen in totaal geven, aldus de woordvoerder.

Volgende dinsdag is de volgende vergadering tussen vakbonden en directie gepland. Volgens de directie blijven de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de betrokken werknemers behouden, maar daar plaatsen de bonden vraagtekens bij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier