Stadsbestuur ondersteunt startende ondernemers met project ‘Veurne Kweekt’

Burgemeester Peter Roose, eigenaars Gerard Goens en Godelieve Van Ongeval, ondernemers Eline Maekelberg en Tilly Delrue en schepen Jan Verfaillie. Schepen Guido Hoste kon niet aanwezig zijn.©MYRIAM VAN DEN PUTTE
Burgemeester Peter Roose, eigenaars Gerard Goens en Godelieve Van Ongeval, ondernemers Eline Maekelberg en Tilly Delrue en schepen Jan Verfaillie. Schepen Guido Hoste kon niet aanwezig zijn.©MYRIAM VAN DEN PUTTE
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Met het project ‘Veurne Kweekt’ wil het Veurnse stadsbestuur ondernemers begeleiden tijdens de opstartfase. Een belangrijk onderdeel daarbij is dat Veurne, in samenwerking met UNIZO en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij, actief op zoek is naar leegstaande handelspanden voor beginnende ondernemers.

Tilly Delrue en Eline Maekelberg zijn de eerste ondernemers die onder de vleugels van ‘Veurne Kweekt’ een handelspand vonden in de Zuidstraat en er vanaf 1 september hun zaak zullen uitbaten. In hun verpakkingsvrije winkel zullen ze noten, zaden, gedroogde kruiden, diverse dranken en verzorgings- en schoonmaakproducten aanbieden. De nadruk ligt op bioproducten, korte keten, fairtrade, ecologische en dus verpakkingsvrije producten die je meeneemt in eigen dozen, potten of flessen. Op langere termijn moet het concept groeien met onder andere workshops en lezingen. “Ik ben heel tevreden dat we het project op het juiste moment kunnen herlanceren om jonge ondernemers te ondersteunen bij de opstart van hun eigen winkel”, zegt burgemeester Peter Roose (Veurne Plus).

Lagere gebruikersvergoeding

De Dienst Lokale Economie van Stad Veurne schrijft eigenaars van leegstaande handelspanden in het kernwinkelgebied aan en vraagt hen of ze willen instappen in een databank. Dankzij deze databank krijgen startende ondernemers, die instappen in het traject van Veurne Kweekt, een lijst van potentiële vestigingslocaties voor hun zaak. Ze betalen een lagere gebruikersvergoeding, zodat ze de nodige financiële slagkracht kunnen opbouwen.

Guido Hoste, schepen van Lokale Economie (CD&V): “Als stadsbestuur kunnen we dankzij deze uitstekende samenwerking Veurne verrijken. Leegstaande handelspanden krijgen een kwalitatieve invulling en bovendien is er heel wat ondersteuning.”

Na twee jaar kan er een handelshuurovereenkomst met de eigenaar worden gesloten. Eigenaars van een leegstaand handelspand die hun ruimte via Veurne Kweekt aanbieden, worden vrijgesteld van de leegstandstaks. Jan Verfaillie, schepen van Bedrijfsleven (CD&V): “Na corona willen we volop inzetten op de versterking van onze binnenstad. Via deze actie bieden we zowel logistieke als financiële ondersteuning. Hoe meer handel, hoe meer wandel en hoe meer wandel, hoe meer handel.”

Expertise

UNIZO en de POM West-Vlaanderen ondersteunen Stad Veurne (via Start&GO) door mee deel te nemen aan intakegesprekken en om begeleidingstrajecten op te zetten. Zo worden deelnemende ondernemers van Veurne Kweekt uitgenodigd op een klankbord. Dat is een individueel adviesmoment op maat van de starter.

Start&GO stelt een multidisciplinair expertenpanel samen (marketing, strategie, financieel, juridisch) dat een dag zetelt in Veurne en ieder uur een andere starter ontvangt. Daarnaast ontvangen Veurne Kweekt-deelnemers ook credits, waarmee ze zich kunnen inschrijven voor netwerkevents of opleidingen.

Geïnteresseerde starters of eigenaars van mogelijke handelspanden kunnen zich aanmelden via de website .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier