Soepele start voor de eerste markt van Vlaanderen

Op dit punt aan de Grote Markt heerste een te grote drukte. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De Kortrijkse maandagmarkt was de eerste in Vlaanderen die na de versoepeling van de coronamaatregelen weer mocht opgesteld worden. Die opening verliep vrij vlot, al was het op enkele plaatsen drummen. Er waren nog wat problemen met contactloos betalen en de looprichting was niet altijd even duidelijk. “Er zijn nog wat kinderziektes. We zullen de opstelling volgende week aanpassen waar nodig”, reageren de stewards.

Het overgrote deel van de marktkramers is erg blij dat ze weer van start kunnen gaan. “Ik heb geen moment getwijfeld om tot hier te komen”, vertelt Geert Verheust (58) uit Marke. Hij staat met zijn kraam met slaapkledij en textiel gewoonlijk in De Doorniksestraat. “Ik ben heel content dat ik weer aan de slag mag.”

Tevreden?

Toch wordt er ook gemord. De alternatieve opstelling van de markt zorgt er immers voor dat er niet overal even veel klanten langs komen. Er werd 2.000m² extra ruimte ingenomen om de social distancing te kunnen garanderen. Op het Schouwburgplein is een rij weggenomen en de Doorniksestraat is niet meer aan beide kanten van de weg bezet. Dat wordt gecompenseerd door extra ruimte in te nemen op de Grote Markt en de Graanmarkt.

“Ik moest inderdaad verhuizen van de Doorniksestraat naar de Grote Markt”, aldus Geert. “We staan recht tegenover de nog gesloten horecazaken waar normaal gezien geen kramen staan. Waar ik voor gevreesd had, is dan ook gebeurd. Ik heb nog geen kat gezien. Zelfs mijn vaste klanten kunnen mij niet vinden. Terwijl collega’s elders op de markt wel goede zaken doen. Ik begrijp dat al die maatregelen noodzakelijk zijn. Maar na een lange sluiting is dit toch een teleurstelling.”

Geert is heel blij met de heropstart, maar enigszins teleurgesteld in zijn nieuwe standplaats.
Geert is heel blij met de heropstart, maar enigszins teleurgesteld in zijn nieuwe standplaats.© AN

Met de kaart betalen?

Een ouder koppel met mondmaskers op, dat de waren van Geert staat te keuren, geeft hem gelijk. “Er is heel wat meer volk dan ik verwacht had”, vertelt Marianne (82). “Wij komen elke week naar de markt en wilden de opening dus zeker niet missen. Het is wel nog wat verwarrend. We begrijpen niet altijd goed waar we nu wel en niet mogen wandelen. Daarnet waren we aan de andere kant van de markt en zei de politie dat we tegen richting liepen. Maar langs de juiste kant lagen er kasseien, dat is niet te doen met mijn looprek. Om diezelfde reden missen we ook de horeca enorm. Voor ons is een kopje koffie en even uitpuffen onlosmakelijk verbonden met de markt.”

Een ander probleem lijkt het cashloos betalen te zijn. Aan verschillende kramen hangt immers nog een bord ‘enkel cash’. Bancontact vinden veel van de marktkramers te duur. “En al die apps, daar hebben wij geen verstand van”, klinkt het bij verschillende oudere standhouders.

Geen groene pijlen meer

Schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) is al bij al tevreden. “Het super mooie weer zorgde voor heel wat volk. Dit was dus een goede test. De samenwerking met de stewards en de politie verliep vlot. Het grootste deel van de kramen stond goed, maar er zijn werkpuntjes. Op de Graanmarkt liepen er op een bepaald moment te veel mensen, en ook op de Grote Markt, ter hoogte van Viva Sara heerste er even wat onduidelijkheid.” Op die plaats staan een vis- en een groentekraam tegenover elkaar. Beide trokken lange wachtrijen, in combinatie met wat verwarrende signalisatie zorgde dat voor moeilijkheden.

Sommige marktkramers namen naast de verplichte maatregelen ook hun eigen voorzorgen.
Sommige marktkramers namen naast de verplichte maatregelen ook hun eigen voorzorgen.© AN

Het taskforce van de stad komt pas vanavond bijeen, maar de schepen belooft nu al om die kinderziektes weg te werken. “Er komen meer nadars en duidelijkere signalisatie. Nu werkten we met groene pijlen op de grond, maar die deden niet wat ze moesten doen. De moeilijkheid is dat die markering tijdelijk moet zijn. Daar wordt dus nog over nagedacht. Waarschijnlijk verplaatsen we nog twee kramen van de Grote Markt naar het Schouwburgplein.”

De Kortrijkse politie zetten een fietsploeg in om een oogje in het zeil te houden. Ook zij merkten geen noemenswaardige problemen op. “We werken ter plaatse samen de stewards en moesten vooral mensen erop wijzen dat ze wat te dicht bij elkaar kwamen of dat ze moesten afstappen van hun fietsen. Met ons cameranetwerk konden we bovendien meteen zien of het ergens te druk werd“, aldus woordvoerder Thomas Detavernier.

https://www.youtube.com/watch?v=CXjdoz2sZII

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier