Openwaterzwemmer maakt zwemstraten van speeltoestellen

Redactie KW

Jan Hosten toont hoe je creatief kan ondernemen wanneer corona zowel je beroep als je hobby dwarsboomt. Zijn speeltuinbedrijf ontwerpt nu zwemstraten “voor de echte zwemmers”.

Fervente zwemmers zijn op zoek naar water, want onze zwembaden zijn nog steeds gesloten. Openwaterzwemmer Jan Hosten (45) biedt nu een alternatief met zijn nieuwe zwemstraten, zelf te monteren met onderdelen van speeltoestellen.

Zwembad zonder put te graven

“Mijn firma Leicon is gespecialiseerd in het ontwerpen overdekte speeltuinen, die vooral worden geëxporteerd naar Europa en de Verenigde Staten”, vertelt Jan. “Door de coronacrisis viel de productie stil. Ook mijn hobby – ik zwem een viertal keer per week – werd onmogelijk. Ik zag een filmpje van de Nederlandse olympisch kampioene openwaterzwemmen, die aan een elastiek ploeterde in een badje. Dit kon toch niet de oplossing zijn?”

“In 4 weken bouwde ik met mijn team een eigen bad achter de loods van mijn bedrijf. Het heeft een respectabele lengte van 25 meter en je kan je afstoten bij het keerpunt. Zo’n bad bestaat nog niet. Het is nochtans eenvoudig opgebouwd uit buizen, watervaste panelen en een zwembaddoek. Een put graven of betonplaat gieten is niet nodig.”

“Droom om van hobby beroep te maken”

“Het is een dag werk om het op te bouwen en de lengte kan je zelf kiezen. De minimale afstand is 5 meter voor 3.900 euro. We kunnen telkens uitbreiden per 2,5 meter tot 50 meter of meer voor wie er de plaats voor heeft. Het bad is 1,80 meter breed, want de minimumbreedte voor zwemwedstrijden bedraagt 1,75 meter. Het bad heeft geen tegenstroomtoestel, waardoor de prijs gedrukt wordt. De kuip is volledig geïsoleerd, waardoor de temperatuur op peil blijft. De afdekdoeken filteren het vuil weg. Het werd uitvoerig getest door triatleten en competitiezwemmers uit de Belgische subtop. Crawl, rug, school of vlinder: alle zwemslagen zijn mogelijk. De reacties zijn lovend. Ook van mijn dochters, die graag zwemmen.”

De verkoop is een paar dagen geleden begonnen. “Ik krijg een 30-tal aanvragen per dag. Triatleten en recreatieve en sportieve zwemmers uit België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk zijn sterk geïnteresseerd. Er is ook aandacht van kinesisten en revalidatiecentra, want het bad biedt een mooie lengte aan een aanvaardbare prijs en een zachte bodem om op te wandelen. Het was een droom om van mijn hobby mijn beroep te maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier