Sinds enkele jaren doven heel wat gemeenten ‘s nachts de straatverlichting om geld en energie te sparen. In onze regio gaat ‘s nachts het licht uit in de hinterlandstadjes Gistel en Oudenburg. Ook in De Haan, maar niet in de zomervakantie. Die badplaats schakelt intussen ook over naar het dimmen van de lichten, net als Middelkerke. Oostende en Bredene laten de straatverlichting ‘s nachts branden, maar Oostende experimenteert met gedimde lichten langs de fietspaden, die oplichten als een fietser passeert.
Deze reportage maakt deel uit van ons ‘Dossier Het Licht Gaat Uit‘. p>
Het is een interessant experiment waar Oostende sinds eind vorig jaar mee uitpakt. Langs het fietspad Groenendijk op de Opex, dat onder meer aan het ontmoetingscentrum De Ballon en de volkstuintjes passeert, is er een gedimde verlichting. Als er een fietser passeert, registreren sensoren dat en die zorgen ervoor dat de verlichting sterker wordt. Ook het verlengstuk van de Groene 62, dat nu wordt aangelegd en het einde van de Groene 62 in de Zandvoordestraat met de Konterdamkaai verbindt, zal voorzien zijn van dynamische verlichting.
Spookverschijnselen
“We horen van veel mensen dat ze bang zijn om in het donker op straat te komen”, zegt schepen van Openbaar Domein Jean Vandecasteele. “Dat heeft niet alleen met criminaliteit te maken, maar dikwijls ook met angst om te vallen. Vandaar dat het interessant is om de verlichting nooit helemaal te doven, maar te laten oplichten als er mensen passeren. Sensoren kosten de dag van vandaag niet veel geld meer en worden ingebouwd in de verlichtingspalen. De sensoren registreren enkele palen ver en zorgen dat de lampen oplichten als er voetgangers of fietsers passeren.”
In De Haan gaat opbrengst van het doven van de lichten naar dimbare lichten
“We zijn nog aan het experimenteren, want het komt erop aan spookverschijnselen te vermijden. Als bijvoorbeeld een kat oversteekt en mensen daardoor de verlichting gaat oplichten, kan dat meer angst oproepen dan dat mensen zich veiliger voelen. Dat moeten we dus vermijden. Maar het wordt een beetje leren.”
Veiligheid
Voor de rest heeft Oostende nooit straatverlichting gedoofd en daar ook geen plannen toe. “Voor de veiligheid”, luidt het. Ook in Bredene is het ‘s nachts doven van de straatlichten compleet onbekend. “Wat een rare vraag dat jullie stellen“, zegt burgemeester Steve Vandenberghe. “Bij ons gaat de straatverlichting aan als het duister wordt en ‘s ochtends weer uit.”
Het doven van de straatlichten is duidelijk minder populair in de kustgemeenten. Ook Middelkerke doet het niet. “Wij vinden dat we dat als kustgemeente niet kunnen doen”, zegt burgemeester Janna Rommel-Opstaele. “Wel is zo’n half jaar geleden beslist om in alle nieuwe verkavelingen de verlichting ‘s nachts te dimmen. Dat is nu nog nergens het geval, maar het zal wel gebeuren van zodra een nieuwe verkaveling in gebruik wordt genomen.”
Hinterland
De Haan is de enige kustgemeente in de Zeewachtregio die de lichten wel dooft van middernacht tot 5 uur, behalve op vrijdag, zaterdag en zondag en ook niet in juli en augustus. De opbrengst van het doven van de straatlichten gaat naar het installeren van dimbare lichten in nieuwe verkavelingen of bij elke vernieuwing van de straatverlichting. Die zijn al in gebruik in de Stationsstraat en op de Zeedijk en de invoering ervan gaat geleidelijk verder. De lichten worden ook gedimd van middernacht tot 5 uur, ook in het weekend en in het seizoen.
Hinterlandstadjes Oudenburg en Gistel doven de lichten wel elke nacht. Of toch op weekdagen. In Oudenburg branden ze de hele nacht op vrijdag en zaterdag, in Gistel ook nog op zondagnacht. Oudenburg bespaart zo 30.000 euro per jaar, Gistel 40.000 euro. “Het duurde acht of negen maanden voor iemand opmerkte dat wij de straatlichten ‘s nachts doofden”, vertelt burgemeester Bart Halewyck van Gistel.
(HH)
Dossier Het Licht Gaat Uit
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier