Regio Torhout: “In onze regio is het ‘s nachts overal pikdonker”

Mogelijk gaat de straatverlichting in Lichtervelde straks weer wat vroeger aan. (Foto Kurt) © Foto Kurt
Redactie KW

In onze contreien gaat de straatverlichting ‘s nachts in elke gemeente onherroepelijk uit. Al overwegen ze in Lichtervelde om de lichten ‘s morgens vroeger weer aan te steken. In het kader van de verkeersveiligheid, luidt het. Eerder gebeurde hetzelfde al in Oostkamp.

Deze reportage maakt deel uit van ons ‘Dossier Het Licht Gaat Uit‘.

In het verschijningsgebied van deze krant wordt de straatverlichting in elke gemeente gedoofd. In heel Wingene – en dus ook Zwevezele – gaat het licht het eerst én het vaakst uit: om 23 uur al, tot 5 uur ‘s morgens en dat zeven dagen op zeven.

Een halfuurtje later gaan de lichten uit in Zedelgem, dat ze om 4.30 uur weer aan zet. Alleen op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond blijft de straatverlichting aan. Dat geldt ook voor de volgende gemeenten. In Torhout en Koekelare wordt de straatverlichting gedoofd van 00.30 tot 4.30 uur. In Kortemark van middernacht tot 4.30 uur en ook in Lichtervelde gaan ze om middernacht uit, maar daar blijft het donker tot 5 uur.

In Oostkamp werd het doofregime al bijgestuurd, mogelijk volgt ook Lichtervelde

In heel Oostkamp – en dus ook Ruddervoorde – was er aanvankelijk een ‘doofregime’ van middernacht tot 5 uur ‘s morgens, maar als eerste gemeente in onze regio paste Oostkamp dat aan: sindsdien wordt de straatverlichting gedoofd van 23.30 tot 4.30 uur. De reden? De verkeersveiligheid. “We wilden hiermee tegemoet komen aan fietsende werknemers van bedrijven met vroege ploegen”, luidt het.

Een argument dat ook in Lichtervelde stof tot nadenken vormt. Ook daar overweegt men om de straatverlichting wat vroeger dan nu het geval is opnieuw aan te zetten. “Omdat er klachten kwamen van mensen die in de vroege ploeg werken”, klinkt het daar. “Momenteel is het schepencollege, in samenspraak met Eandis, aan het bekijken wat daar mogelijk is.”

(TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.