Ondernemersvereniging viert platina jubileum: “Unizo Meulebeke is strijdvaardiger dan ooit”

v.l.n.r.: Unizo bestuursleden : Dirk Verwilst, ere- voorzitter Johan Duprez, ere -secretaris Dirk Vlaminck, ere - voorzitter Jean-Paul Vanhoutte, Alexandre Van Cleemput, Carlo Ducatteeuw. zittend : Joris Veys, Ronny Soenens, Danny Vervaeke, Bart Minne, rechts : Petra Verkinderen, Geert Steeland, Franky Demuynck en Dieter Viaene. © foto Luc
Redactie KW

Op donderdag 22 augustus vieren de leden van de Meulebeekse Unizo-afdeling de zeventigste verjaardag van hun vereniging. Naar aanleiding van dit platina jubileum blikken we samen met voorzitter Ronny Soenens terug.

Het feest krijgt een officieel karakter met de ontvangst van alle Unizo-leden in het gemeentehuis. Daarna is er een gezellig samenzijn met muzikale omlijsting, hapjes en drankjes in het gemeentepark, dit voor alle Meulebeekse ondernemers en handelaars.

Op 2 oktober 1999 vierde het toenmalig NCMV (Nationaal Christelijk Middenstand Verbond) het gouden jubileum. Voorzitter van dienst, Jean-Paul Vanhoutte, beklemtoonde in zijn feestrede dat de middenstand en de KMO’s het hart van onze economie vormen. Ondertussen, nu precies 20 jaar later, zijn de Unizo-bestuursleden nog even gedreven. Met een dynamisch bestuursteam staat Unizo Meulebeke anno 2019 garant voor werkkracht en inzet voor de plaatselijke zelfstandigen en KMO’s.

Geschiedenis

De middeleeuwse gilden zijn reeds lange tijd verdwenen, maar toch bestond nog steeds de nood om de belangen van de beoefenaars van ambachten te beschermen. Op die manier groeide de behoefte om het ondernemerschap te verenigen. Nog voor de Tweede Wereldoorlog ontstond in Meulebeke de ‘Kristelijke Middenstand en Burgersbond’. Het bestuur bestond uit Remi Vuylsteke, Aimé Wattyn, Michel Kesteloot, Robert Verhelst en André Verkinderen. Vanaf 1946 waren er in Tielt informele contacten om van start te gaan met de Gewestafdeling van het Nationaal Christelijk Middenstands Verbond. Initiatiefnemers zoals Paul Vandaele, Jozef Baert en E. H. Fruyttiers trokken de baan op om in de omliggende gemeenten NCMV- afdelingen op te richten. In 1948 werd Meulebekenaar Pierre Duprez aangesproken om met een NCMV-afdeling in de Berengemeente van start te gaan.

In 1949 werd, na heel wat gesprekken met de plaatselijke Kristelijke Middenstand- en Burgersbond, het NCMV boven de doopvont gehouden. In het eerste bestuur zetelden voorzitter Aimé Wattyn, ondervoorzitter Remi Vuylsteke, secretaris Pierre Duprez en proost E. H. Dooms. De overige bestuursleden waren André Verkinderen, Robert Verhelst en Michel Kesteloot.

We willen voor de Meulebekenaren optimale shoppingmogelijkheden voorzien

Vanaf het prille begin werd er door middel van tal van activiteiten werk gemaakt om de lokale economie aan te zwengelen. In 1950 pakte men uit met een grootschalige recruteringscampagne. Een jaar later werd een grootschalige braderie georganiseerd en in 1952 zette men een etalagewedstrijd op het getouw met de bedoeling de Meulebeekse bevolking naar de lokale handelaars te sturen. Op 16 en 17 mei 1953 werd het Middenstandshuis in herberg De Kring in de Statiestraat als vergaderlokaal in gebruik genomen. In 1954 rolde het eerste ‘Reclaamblad’ van de pers en zag een eigen symfonie ‘Pro Musica’ het levenslicht. Na enkele jaren werd De Kring als vergaderlokaal ingeruild voor café De Beer en in 1987 werd, onder impuls van Jean-Paul Vanhoutte en Johan Duprez, de leegstaande herberg aan de Oostrozebekestraat 1 als NCMV-lokaal in gebruik genomen. De eerste uitbaters waren Willy Desmet en Regina Vuylsteke. Zij werden in 1998 opgevolgd door Dirk Vlaminck en Rita De Costere.

Ondertussen zaten de Meulebeekse bestuursleden van het NVMC niet stil. Ze organiseerden verkoopacties onder de noemer ‘Meulebeke Goed Koop’, batjes, handelsbeurzen (met randanimatie verzorgd door Jan Ceulemans, Jean-Marie Pfaff, Helmut Lotti, Eddy Wally, Nesten, Paul Severs, Willy Sommers,…) infoavonden, kerst- en avondmarkten.

In 2000 liet Kris Peeters, toenmalig algemeen gedelegeerd bestuurder van het NCMV de christelijke referentie vallen en ging hij met de Unie van Zelfstandige Ondernemers voorbij de verzuiling. Unizo werd de nieuwe naam, ook in Meulebeke.

Meer dan 100 leden

Sinds drie jaar is Ronny Soenens de elfde voorzitter van Unizo Meulebeke. Met zijn dynamisch bestuur wist hij het ledenaantal tot boven de 100 te tillen. “De zorg voor onze leden primeert. Unizo staat met woord en daad startende ondernemers bij, verleent hen alle nodige informatie, zet hen op het goede spoor”, benadrukt de voorzitter. “Ook de infoavonden die we inrichten, zijn een middel om veranderingen mee te delen aan onze leden. Daarnaast is er ook de aandacht voor de plaatselijke bevolking. We willen voor de Meulebekenaren optimale shoppingmogelijkheden voorzien. Om mee te zorgen voor een prima omgeving zetelen we in de Gecoro, de Milieuraad en de Vondelraad. Een voordurende goede samenwerking met het gemeentebestuur is hierbij een noodzaak. Verder staan we in voor het jaarlijkse Culinairizo, het eetfestijn voor al onze leden, dragen we zorg voor de kerstmarkt en de eindejaarsactie en werken we samen met Markant, Op Stap en het gemeentebestuur aan initiatieven zoals de handelsbeurs en ‘In Stijl’. Om de onderlinge banden optimaal te laten renderen, organiseren we sinds enkele jaren ons Ondernemerscafé. Kortom, Unizo Meulebeke is strijdvaardiger dan ooit en met de jonge leden die zich aandienen, hebben we zeker een wissel op de toekomst. Maar eerst gaan we gezellig feest vieren op 22 augustus”, lacht Ronny Soenens. (Luc Bouckhuyt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier