Ook Ruiseleedse landbouwers laten van zich horen: “ Al die pipo’s op hun bureautje, ze weten amper dat een koe vier poten heeft”

© RV
Redactie KW

In heel Vlaanderen is er vandaag een protestactie van boze boeren. Het gaat om een samenwerking tussen de Boerenbond, Ferm, de Landelijke Gilde en de Groene Kring. Zeventien zware tractoren en hun eigenaars stonden woensdagvoormiddag al klaar aan het voetbalterrein van Ruiselede. Ze trekken samen naar Roeselare, waar om 14.00 een grote actie plaats vindt.

Michiel Van Robaeys, consulent van Boerenbond, coördineert de actie. “Ik moet meteen weg, naar Tielt, waar de andere deelgemeentes van Tielt samenkomen. We verwachten vandaag in en om Roeselare 950 trekkers.”

“De grieven zijn van velerlei aard. Vooral het PAS is onhoudbaar. Dat netelig dossier van de stikstofbemesting is brandend actueel en pijnlijk voor de sector. Komen daarbij: de slechte prijzen voor varkens, de strenge aanpak inzake uitbreidingsvergunningen en de trend dat zomaar landbouwgronden verdwijnen voor aanleg van nieuwe bossen.”

Een korte babbel met twee deelnemers, Willy en Johan, levert bitse reacties op: “We zijn allebei wel met pensioen, maar toch nemen we graag deel voor de jonge generatie opvolgers. Het is onwezenlijk, we mogen amper nog stikstof op het veld geven. Dat is omgerekend een loodzwaar verlies.”

We zijn met te weinig

“Als er een autootje op de hoeve komt met twee mensen aan boord, wees dan op uw hoede. Het is dan van dadde. Al die pipo’s op hun bureautje, ze weten amper dat een koe vier poten heeft. Landbouwers zijn met te weinig en daardoor wordt met ons geen rekening gehouden. Het gaat van kwaad naar erger.”

De verzamelplaats aan de Tieltstraat, was een eerste kennismaking onder misnoegde collega’s. Specifiek peilen naar de motieven voor de protestactie, levert boude termen op van frustratie en verbittering. Zegt Johan nog: “Volgende week zou er in Brussel een grote Europese actie zijn. Benieuwd of men daar rustig zal manifesteren, want de Fransen durven heel veel.”

De betoging van vandaag is een oproep vanuit Vlaanderen, merkbaar aan de tekst op de borden op de tractoren en de zwarte vlaggen.

(RV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.