Boerenmarkt Oostrozebeke verlegt focus naar hoevewinkels

De landelijke Gilde blijft trouw aan zijn jaarlijkse boerenmarkt. Op de foto zien we v.l.n.r.: Koen Van der Cruyssen, Tom Destoop, Danny Valcke, Wim Vanhaverbeke en Bert Debrabandere. © CLY
Redactie KW

Zaterdag vanaf 9 uur is het weer zo ver: dan slaan de boeren van Oostrozebeke de handen in elkaar om hun verse producten in het centrum aan te bieden. Dit allemaal onder de vlag van de Landelijke Gilde, die hiervoor samenwerking zoekt met zusterverenigingen Ferm en KLJ.

“In 35 jaar tijd is er heel veel veranderd. In de beginjaren was het erg makkelijk om 15 tot 20 standhouders te mobiliseren, maar we weten allemaal dat de landbouwsector moeilijke tijden doormaakte. Veel bedrijven kenden geen opvolging meer”, weet organisator Koen Van der Cruyssen. “Wie toch besloot om verder te kiezen voor deze prachtige stiel, had drie keuzes: ofwel werd noodgedwongen overgeschakeld op schaalvergroting, ofwel voegde de boer er een bijberoep aan toe zoals loonwerk ofwel de voedselketen zelf in handen nemen en een hoevewinkel starten. Doordat tussenschakels als veiling, groothandel en kleinhandel worden uitgeschakeld, kon de rendabiliteit ook voor zo’n bedrijf op peil gehouden worden. Versheid en betrouwbaarheid zijn de belangrijkste troeven.”

Uitgebreid gamma

“De Landelijke Gilde merkte al enkele jaren dat de boerenmarkt vreemde vormen aannam: er bleven nog een vijftal standhouders over met één product, terwijl enkele degelijk ingerichte standen een uitgebreid gamma aanboden. Daarnaast eisten ook de verenigingen Ferm en KLJ hun eigen stand op met soep, pannenkoeken, jenever en wokbordjes om de eigen kas te spijzen.”

“Landelijke Gilde besloot dan om de kaart van de hoevewinkels te trekken en pakt dit jaar voor het eerst uit met een drietal hoevewinkels: het Melkhuisje, hoevewinkel Stefanie Tack en hoeveslagerij Mandeldaele. Daarnaast blijven enkele plaatselijke boeren traditiegetrouw ook verder hun eigen waar aanbieden, zoals tomaten, aardappelen, fruit, champignons en chrysanten.”

Groentekorf

De evolutie in de landbouw vertaalt zich steeds duidelijker in de manier van aanbieden van de hoeveproducten. Of je nu iets bij een particuliere boer of bij een hoevewinkel koopt, het zijn altijd kakelverse producten. Via een tombola kunnen de bezoekers van de boerenmarkt bovendien een prachtige groentekorf winnen geschonken door de groenteveiling Reo.

Het evenement vindt plaats op het gemeenteplein van Oostrozebeke, pal voor gemeenschapscentrum OC Mandelroos en dat op zaterdag 23 oktober doorlopend van 9 tot 12.30 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.