Koffiebar en decoratieshop in oud stationsgebouw in Heule

Kathy Desmet is vastberaden om van haar Alvaro een succes te maken. Begin april gaat de gloednieuwe concept store open. © LOO
Redactie KW

Het stationsgebouw van Heule krijgt een nieuwe bestemming. Het pand, dat dateert uit 1847, krijgt een inwendige facelift en gaan vanaf april als een concept store door het leven. Kathy Desmet uit Gullegem zal de winkel samen met haar dochter runnen.

Door Carlo Herpoel

Treinen stoppen er al sinds 1955 niet meer, maar het station van Heule staat er wel nog. Uitzonderlijk hield een Chirotrein er de voorbije decennia nog halt om de jongens van Chiro Stijn – nu deel van de gemengde Chiro Stine – naar hun bivak te loodsen. De allerlaatste stop was er eentje ter gelegenheid van de filmopnames van de Heulse film Tine. Gelegenheidsacteur en oud-burgemeester van Kortrijk Stefaan De Clerck, die toen de rol van conducteur op zich nam, stapte uit de trein met het Tineke van Heule in zijn armen. Het station was daarna lange tijd een knutselatelier, maar binnenkort komt er opnieuw veelvuldig volk over de vloer.

Alvaro

Op een verdwaalde dag reed Kathy Desmet uit Gullegem verkeerd met haar wagen. Toen ze wilde omkeren, viel haar oog op het oude stationsgebouw. “Ik zocht al langer een nieuwe, creatieve uitdaging”, legt ze uit. “Dit gebouw is voor mij een pand waar ik mijn droom kan waarmaken.”

Samen met haar 19-jarige dochter Imani gaat de 44-jarige Kathy er een concept store runnen. De naam? Alvaro, geïnspireerd door Netflix en Spaans voor ‘beschermer van alles’. Op de gevel van het voormalige station komt een zin uit een tekst die de grote Stijn Streuvels ooit pende: ‘Het eiland aan de rand van Heule’.

“Onze concept store is eigenlijk een tweeluik”, duidt Kathy. “Enerzijds is er de koffieshop. Met een extraatje. Zo zal je er kunnen genieten van een licht ontbijt, is er mogelijkheid tot het nemen van een lunch en serveren we ‘s namiddags koffie met gebak. Anderzijds verkopen we in onze winkel decoratie en geschenkartikelen.”

Loketten blijven

Het gebouw wordt volledig opgefrist, met respect voor het verleden. De specifieke stationselementen worden in het interieur geïntegreerd. Zo krijgen de loketten een nieuwe plaats. “Het stationsgebeuren komt echt wel opnieuw tot leven. Het gebouw mag haar ziel niet verliezen. We willen het authentieke karakter bewaren”, aldus Kathy.

De kersverse uitbaatster van Alvaro weet dat haar winkel op een interessante plaats ligt. En die ligging wil ze ook gebruiken. Naast het terras komt er ook een fietsoplaadpunt voor elektrische fietsen en mooie fietsenstalling. “Aangezien Alvaro langs fietsroute 66 ligt, mogen we dat niet uit het oog verliezen”, aldus Kathy. “Onze concept store ligt ook vlak bij de ingang van site-Muster.”

Info: Alvaro opent op 11 april de deuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier