Koeltechniek Feys-Pattyn breidt verder uit

We zien Luc Feys en Linda Pattyn in het originele bedrijfsgebouw van Feys-Pattyn, met uitzicht op het nieuw gebouw. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Langs de Oostkaai is het familiebedrijf Feys-Pattyn, gespecialiseerd in koeltechnieken, bezig aan de laatste fase van een nieuw gebouw, maar ook voor hen zorgt corona voor onzekerheid. De hete zomers van de afgelopen drie jaar zorgden wel voor een grote vraag naar particuliere airconditioning.

Feys-Pattyn werd in 1991 opgericht door Luc Feys en Linda Pattyn. In 2002 verhuisde de onderneming van de garage in de privéwoonst van de zaakvoerders naar de huidige vestiging op de industriezone in Ieper. In 2016 trad hun zoon Ruben Feys toe tot de onderneming en in 2018 de werd Franse dochteronderneming Feys sarl opgericht.

Doorheen de jaren werden de burelen vernieuwd en werd de opslagruimte uitgebreid met een nieuwe loods. “De uitbreiding is in drie fasen gebeurd”, zegt zaakvoerder Luc Feys. “Het middelste deel werd eerst gebouwd. Dat gebruiken zelf, maar het is op de groei gebouwd. Doordat er te weinig economische activiteit is, is die hangar verhuurd. Het voorste deel is nieuw en bestaat uit kantoren. In principe zullen we ook een deel van de kantoren gebruiken.”

Onzekerheid

Het familiebedrijf kende een gestage groei, maar ook voor hen zorgt corona voor onzekerheid. “We zijn aan het groeien”, vervolgt Luc Pattyn. “We zoeken altijd maar mensen, maar we vinden er geen. Dat is een beetje overal zo. Er is nog altijd veel werk bij ons. Onlangs namen we nog een project aan van 1 miljoen euro, maar wat het zal zijn volgend jaar of het jaar erop, dat is niet voorspelbaar. Ik verwacht dat het minder zal zijn. Ik hoor signalen uit de bouwsector dat het rustiger aan het worden is. Uiteraard volgen wij. Als de bouw stopt, stopt het voor ons ook. Nu doen we vooral verder met projecten die nog voor corona opgestart zijn.

Airco voor particulieren

Het bedrijf telt 22 werknemers, waarvan veel onderaannemers. “Door een gebrek aan personeel moeten we veel met onderaannemers werken. We hebben een goed jaar gedraaid. Vooral op de particuliere markt is airconditioning heel populair geworden. Mensen zeggen dat ze al drie jaar te warm hebben. Nu is het genoeg, zeggen ze, we nemen airco. Ik doe zeker tien keer zo veel bezoeken als anders. Maar dat maakt nog niet de helft van onze omzet uit. Het grootste deel is industrie en KMO’s, maar particulieren doen we zeker ook.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier