Bissegemse kapper steunt standpunt Kappersfederatie: “De vraag van mijn zoon was dé wake-upcall”

Philip Deplaecie in zijn kapsalon Coiffure Unique in Bissegem. © gf
Olaf Verhaeghe

Als het van kappersfederatie Coiffure.org afhangt, dan sluiten alle salons de deuren zolang de coronacrisis niet is bedwongen. Dat zegt coach Philip Deplaecie, zaakvoerder van Coiffure Unique in Bissegem en vorig jaar nog uitgeroepen Hairdresser of the Games 2019. “Liever tijdelijk minder inkomsten dan het coronavirus mee verder verspreiden”, klinkt het.

Philip Deplaecie (50) behoort tot de absolute top in het Belgische kapperswezen. Hij is de oprichter en zaakvoerder van Coiffure Unique in Bissegem, waar hij samen met zijn vrouw Mireille en drie medewerkers verzorgt hij dagelijks menig kapsel. Tot begin deze week.

“Zaterdag waren we al dicht, zoals de regels voorschreven, en maandag hebben we nog de paar klanten die een afspraak hadden staan, afgewerkt. Maar toen al voelde het vreemd aan. Ik voelde me schuldig, ten opzichte van mijn gezin, mijn klanten en mijn medewerkers.”

Wake-upcall

In samenspraak met zijn team besliste Philip om de deuren van het salon te sluiten. Wanneer hij weer open gaat, weet hij nog niet. “Wij werken tot nader order niet meer. We gaan pas open als we voor onszelf kunnen zeggen dat we het veilig vinden”, zegt hij. “Wij hebben een medewerkster met twee kinderen die er alleen voor staat. Wat als zij ziek wordt? Zelf heb ik tien jaar geleden ook een longembolie gehad. Neen, de gezondheid van iedereen moet nu absoluut op de eerste plaats komen. Liever tijdelijk minder inkomsten dan het coronavirus mee verder verspreiden.”

“Het is alsof wij Übermenschen zijn”, gaat Philip verder. “Door de jaren heen hebben we wel wat immuniteit opgebouwd. Maar dit is geen gewoon griepje, hé. Ik had onlangs contact met een bevriende collega uit Antwerpen. Zij zou normaal vorige week donderdag een klant over de vloer krijgen die terugkeerde van skivakantie uit een risicogebied. Die persoon was zo vriendelijk om dat vooraf, telefonisch aan te geven en de afspraak werd uit voorzorg verplaatst. Op zondag is die klant overleden… Mijn oudste zoon (22) heeft me daarop een tweede, doorslaggevende wake-upcall gegeven. Hij zei me: Papa, ik weet dat we het de komende weken met minder zullen moeten doen, maar ik doe het liever met jullie erbij. Dat heeft me diep geraakt.”

Duidelijk signaal

Philip, die vorig jaar nog werd uitgeroepen tot Hairdresser of the Games, werkt ook als coach voor de Coiffure.org en als art director van Gold Haircare Belgium. Vanuit die organisaties weerklinkt de roep aan de regering om duidelijkere richtlijnen. “Wij vragen een duidelijk signaal en ja, wij pleiten voor een opgelegde sluiting, met een zekere financiële tegemoetkoming. Door te sluiten willen we mee zorgsector ontlasten. We hangen een halfuur tot drie kwartier boven onze klanten die soms zitten te niezen, te kuchen… Ik wil iedereen uitnodigen om te kappen vanop anderhalve meter afstand. Een tondeuse op een bezemsteel zal geen al te rechte haarlijn opleveren, vrees ik.”

Hij lacht, maar je voelt aan alles dat de maatregelen voor kappers hem niet zinnen. “Neen, op dit moment voelen we ons absoluut niet goed bij wat de federale regering voorschrijft. Horecazaken zijn dicht, we mogen niet naar de kust, we mogen zelfs niet met drie over straat lopen. Maar op elkaar gekleefd staan om haar te knippen of te kleuren mag wel? Alsof ieders kapsel plots essentieel of een absolute prioriteit is. En wat na 5 april? En masse weer in de salons komen zitten, met tien op een rij? Dat is minstens even gevaarlijk…”

Steun van klanten

Volgens de Kortrijkse topkapper hebben de meeste klanten veel respect voor de beslissing om het salon te sluiten. “Er zullen altijd mensen zijn die zichzelf op de eerste plaats zetten, maar ik voel me vooral gesteund. Kappers hebben een mooie en in mijn ogen heel belangrijke functie in de maatschappij. Maar in deze crisis gaat het niet om mooi maken, het gaat nu om gezond blijven. We moeten er allemaal alles aan doen om de epidemie zo snel mogelijk onder controle te krijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier