“Ik wil mijn familie in Palestina trots maken”: halalslager Yaser (28) zal emotioneel Suikerfeest beleven

Sinds 1 mei vorig jaar runt Yaser Nofal (28) zijn eigen halalslagerij. © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Maandag viert de moslimgemeenschap met het Suikerfeest het einde van de ramadan. En dat betekent extra drukke dagen voor halalslagerijen. Ook Yaser Nofal (28) uit Harelbeke steekt met plezier een tandje bij. “Al zullen mijn gedachten vooral bij mijn familie in Gaza zijn”, zegt hij.

Sinds 1 mei vorig jaar runt Yaser Nofal (28) zijn eigen halalslagerij. De Palestijn zocht en vond 6,5 jaar geleden onderdak in ons land en belandde via omzwervingen in Brussel, Halle, Roeselare en Kortrijk in hartje Harelbeke. “Ik stam uit een eigen slagersfamilie”, legt hij uit.

“Mijn vader en mijn zes broers zijn allemaal slager. Papa runde in Gaza een eigen succesvolle zaak, maar die is compleet verwoest door de bombardementen. Ik probeer van hieruit de familietraditie verder te zetten.”

Twee werelden

In de rijkgevulde toog liggen de runder- en kipbrochettes, vol-au-vent, balletjes in tomatensaus en smakelijke lamsbouten er broederlijk naast de kipshoarma en het pitavlees. In de winkelrekken liggen halalsnoepjes en -gebak uitnodigend te wachten en staan zakjes couscous en noten klaar om verorberd te worden.

“Papa runde in Gaza een slagerij, maar die is compleet verwoest door de bommen”

“Ik combineer het beste van twee werelden”, stelt Yaser. “Ik mik zowel op een Belgisch publiek als klanten met een moslimachtergrond. Vandaag is zo’n 65 procent van al mijn klanten trouwens geen praktiserend moslim. Voor hen ben ik een gewone slager waar ze ook hun potje vleessalade of pakje rundergehakt kunnen aanschaffen.”

Al zal je bij Yaser niks vinden dat niet halal is. Dat wil zeggen: de dieren moeten via de islamitische wetten geslacht zijn en alle producten mogen uitsluitend halal-ingrediënten bevatten. Dat houdt onder meer in dat de dieren moeten sterven door een snede in de hals. “Ik waak er dan ook goed over dat al mijn leveranciers op die manier werken.”

“Ik stam uit een eigen slagersfamilie. Mijn vader en mijn zes broers zijn allemaal slager”, vertelt Yaser Nofal trots.
“Ik stam uit een eigen slagersfamilie. Mijn vader en mijn zes broers zijn allemaal slager”, vertelt Yaser Nofal trots. © JOKE COUVREUR

Een klein jaar na de start wint Yaser steeds meer aan bekendheid. “Vooral via sociale media voer ik heel wat promotie. Dat is de makkelijkste manier om een breed publiek te bereiken. En de mensen beginnen me vlot te vinden. Niet enkel de locals, ik krijg ook mensen uit de wijde omgeving over de vloer. Dat zijn vooral moslims die op zoek zijn naar een goeie ambachtelijke halalslager. En die kwaliteit wil ik bieden.”

Familie trots maken

Met het Suikerfeest is het dan ook extra druk. “De bestellingen liepen de voorbije dagen zéér vlot binnen”, glimlacht Yaser. “Zo heb ik het natuurlijk graag, maar ik werk volledig alleen. Ik mag dus heel wat extra uurtjes kloppen om alles rond te krijgen. Maar het zal me lukken.”

“Op het Suikerfeest hou ik de deuren even gesloten, maar met familie vieren is niet mogelijk. Ik zit meer dan 3.000 kilometer van hen vandaan”

Om dan maandag ook even de riem eraf te gooien. “Die dag hou ik de deuren even gesloten, al zal ik niet met mijn familie kunnen vieren. Ik zit meer dan drieduizend kilometer van hen vandaan. Zij tussen het puin, ik in een veilige omgeving.”

“Mijn gedachten zullen dus vooral bij hen zijn. We horen elkaar elke dag, videobellen erg vaak. Ik ben elke dag als de dood dat er hen iets zou overkomen. Het enige wat ik van hieruit kan, is keihard werken om mijn familie trots te maken en onze droom te realiseren.”

Lees meer over:

Partner Content