“Huurprijzen winkels dalen”

Hannes Hosten

“De prijzen voor winkelpanden in Oostende is de laatste vijf jaar dalend”, weet zaakvoerder Luc De Vleminck van de Agence Vanbeckevoort. “Dat heeft enerzijds met de leegstand te maken en anderzijds met de verminderde vraag. Dat is nu eenmaal een economische wetmatigheid.”

“Een voorbeeld: voor een winkelpand in de Alfons Pieterslaan van 234 m² betaal je 3.000 euro per maand, omgerekend is dat 153 euro per vierkante meter per jaar. In de Christinastraat – in het centrum – mag je op 350 euro per vierkante meter per jaar rekenen en in de Kapellestraat op 600 euro per vierkante meter per jaar. Dat is bijna vier keer zoveel als in de Alfons Pieterslaan”, rekent Luc De Vleminck voor.

“Het gaat om heel verschillende winkelsegmenten. In het centrum is de beleving erg belangrijk, wat je aanvoelt. De zee speelt daar een centrale rol in. Dat maakt de invulling van de winkels heel anders dan in de rand, waar mobiliteit en parkeren meer van belang is. De beleving heeft er niet te maken met externe factoren, maar wordt gemaakt door de winkel zelf. Dat is een groot verschil. In het centrum zijn de handelaars ook alerter om klanten te blijven aantrekken. Mede dankzij het toerisme is er een fameuze koopkracht in Oostende. Daarom klagen de handelaars van het centrum ook niet. Of toch niet zoveel.”

Proces van jaren

“Natuurlijk heeft ook het Centrummanagement een invloed. Een stadscentrum als shoppingcentrum profileren, dat heeft te maken met cultuur, met mobiliteit, met urbanisatie. Daar is visie voor nodig. Het is een proces van jaren. En uiteraard is ook de winkelinvulling van groot belang. Wie vandaag een winkel wil starten, die moet een doordachte kijk hebben op de exploitatie en voldoende kapitaal. Vroeger kon je nog met een klein budgetje starten, maar nu niet meer.”

“Als makelaar aanvaard ik niet zomaar iedereen in een winkelstraat”

Zijn er genoeg hippe winkels in Oostende? “Er zijn er nooit genoeg”, vindt Luc De Vleminck. “Maar er zijn er toch wel in Oostende hoor. Ook als vastgoedmakelaar proberen wij zoveel mogelijk te werken aan diversiteit in de winkelstraten. Ik aanvaard niet zomaar iedereen in een winkelstraat. Het is uiteindelijk de eigenaar die beslist, maar als makelaar spelen wij daar toch een grote rol in. Wij doen zowel verkoop als verhuur van handelspanden, maar de meeste eigenaars van winkelpanden in het centrum zijn beleggers.”

Mu. Zee

“Wat de Belle Epoquewijk en de buitenwijken van Oostende betreft: daar zijn het internet en de grote winkels aan de rand van de stad natuurlijk grote concurrenten geworden. Je kan niet tegenhouden dat er in de toekomst minder winkels zullen zijn. De Alfons Pieterslaan heeft wel nog een belangrijke winkelinvulling, zij het dan vooral voor levensnoodzakelijke behoeften. Door de nabijheid van Mu. Zee heeft de buurt ook een culturele aantrekkingskracht. De straat kan nog meer in die richting worden aangekleed en aantrekkelijker gemaakt. Mu. Zee is een grote troef die je er nog meer kan uitspelen.”

“Het project ‘Start to succes’, waarbij eigenaars bereid zijn hun pand tegen een lagere huurprijs te verhuren en in ruil twee jaar geen leegstandstaks moeten betalen, is heel belangrijk voor zwakkere zones”, vindt Luc. “Het zet mensen aan om op die plaats een zaak te starten en verlaagt de drempel om te starten. Van een verhoging van de leegstandstaks ben ik geen voorstander. Eigenaars betalen al onroerende voorheffing en zijn niet altijd verantwoordelijk voor de leegstand. Ook de omgeving, het beleid, de economische situatie… speelt een rol. Leegstandstaks kan eigenaars aanzetten om de prijs te verlagen, maar is niet altijd fair.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier