Voormalig restaurant Bruegel in Oostkerke staat te koop

Het landhuis beschikt nog altijd over een vergunning die een horecafunctie toelaat. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Het landhuis beschikt nog altijd over een vergunning die een horecafunctie toelaat. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Vlakbij de Sifonbrug in Oostkerke staat het ruime pand van het voormalige restaurant Bruegel te koop. Voor 1,4 miljoen euro kan het landgoed waar chef-kok Pierre Fonteyne ooit twee Michelinsterren bij elkaar kookte van u zijn.

Wie interesse heeft in een groot landgoed te midden het prachtige polderlandschap en met een rijke culinaire historiek, kan eens naar Oostkerke afzakken. Aan de zogenaamde sifons waar tot aan de tweede wereldoorlog de Damse Vaart en de tweelingkanalen Schipdonk- en Leopoldkanaal elkaar kruisten, staat het ruime pand Bruegel te koop.

Het landgoed op maar liefst 7.080 vierkante meter werd in 1962 opgetrokken door de familie Callewaert, sinds jaar en dag uitbaters van het populaire restaurant Siphon aan de overkant van de brug. Het nu te koop gestelde pand had doorheen de jaren vooral een horecafunctie, met woongelegenheid op de eerste verdieping.

Bruegel werd jarenlang, tot aan 1990, als gastronomisch restaurant uitgebaat door de bekende chef Pierre – Pierrot voor de vrienden – Fonteyne, die vorig jaar op 79-jarige leeftijd overleed. Restaurant Bruegel genoot een bijzonder sterke reputatie en trok liefhebbers van de fijne keuken van over het hele land aan. Met Fonteyne als chef in de keuken behaalde de zaak zelfs twee Michelinsterren.

Ook de daaropvolgende jaren werd het pand uitgebaat als restaurant maar dezelfde hoge culinaire toppen werden er niet meer bereikt. De laatste uitbaters van Bruegel waren Xavier De Moor en Daisy Devos, de huidige uitbaters van restaurant ‘t Apertje iets verderop langs de Damse Vaart richting Brugge.

Kreeftjes

“Het pand staat nu inderdaad enkele jaren leeg”, stelt Peter Sys van Immo S&D. “Eerst werd gepoogd het te verhuren maar de eigenaar heeft dan toch beslist het in onze handen te geven om te verkopen.”

De vraagprijs voor het pand staat nu op 1,4 miljoen euro. Geen klein bedrag maar volgens de vastgoedmakelaar krijg je er toch heel wat voor in de plaats. “Zoals je ziet staat het het pand op een ruim domein met onder meer ook een weiland achteraan om eventueel dieren te houden. Het biedt een prachtig zich op zowel de Damse Vaart als op het Leopold- en Schipdonkkanaal. Een leuke anekdote is trouwens dat chef Pierre Fonteyne destijds vaak rivierkreefjes serveerde waarna hij het deel dat hij te veel had in de Damse Vaart kieperde. Die zijn dan kennelijk stevig beginnen kweken en bijgevolg zwemmen er al vele jaren heel wat van die kreeftjes rond in de vaart”, lacht Peter Sys.

“Wat ook interessant is, is dat het pand nog altijd beschikt over een vergunning tot uitbating van een horecazaak wat toch wel uniek is in dit natuurgebied. Het leent zich dus zowel voor gebruik als horecazaak, voor privéwoning als voor een gecombineerde functie. Op het gelijkvloers is er nog steeds alle ruimte voor een ruime keuken en eetzaal voor de gasten, met bovendien ook een ruim terras. En op de eerste verdieping is er ook een ruimte leefruimte met open keuken, twee slaapkamers en twee badkamers.”

“Ook voor mensen met dieren, zoals paarden, kan het interessant zijn door het ruime weiland aanpalend aan de tuin, voorzien van schuilstallen.”

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.