Ruben Struyve (21) uit Zwevezele uitgeroepen tot Sommelier of the Year 2024

Ruben Struyve, samen met juryvoorzitter Baudouin Meyhui. © gf
Redactie KW

Maandag werd de verkiezingsuitslag van de 14de editie van ‘Sommelier of the Year’ bekendgemaakt. Winnaar is de 21-jarige Ruben Struyve uit Zwevezele, die in het Ardeense restaurant La Table de Maxime werkt.

Ondanks zijn jeugdige leeftijd maakte Ruben indruk op de jury met zijn kennis en communicatieskills. Hij behaalde de hoogste score en mag dus voortaan de titel Sommelier of the Year 2024 achter zijn naam schrijven”, aldus juryvoorzitter Baudouin Meyhui.

Begin februari legden de drie best geklasseerden van elke provincie een sommelierproef af. Daarbij werd onder het nauwlettend oog van een jury gepeild naar hun kennis omtrent foodpairing, wijn- en glaskeuze. De kandidaten die het best presteerden, werden uitgeroepen tot provinciale laureaten.

Beste pairing

Ruben studeerde aan hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Hij liep stage in La Table de Maxime in Paliseul in de provincie Luxemburg. Na zijn stage bood de eigenaar van het restaurant hem onmiddellijk een job aan als sommelier. Ruben werd met andere woorden een collega van Frederic Cabut, die vorig jaar de titel van Sommelier of the Year 2023 in de wacht sleepte.

De finalisten kregen begin februari bij de proef voor de ‘Sommelier of the Year 2024’ een bord met drie kazen voorgeschoteld. Ze moesten ook acht alcoholvrije wijnen blindproeven. De opdracht was de beste pairing voor te stellen met bijhorend glas.

Erkenning

De verkiezing ‘Sommelier of the Year’ is geen wedstrijd maar een erkenning van de beste sommelier, waarbij de dagelijkse inzet en het professionalisme gelauwerd wordt. Om in aanmerking te komen voor de titel, moeten de kandidaten in een Belgisch restaurant werken en relevante beroepservaring hebben. Daarnaast moeten ze ook over de nodige technische kennis en communicatievaardigheden beschikken. Ze moeten vertrouwd zijn met de technische aspecten van een wijnkaart en het beheer ervan. Tot slot moeten ze ook aandacht schenken aan een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

De verkiezing werd voor het eerst georganiseerd in 2010. Een sommelier kan de titel van ‘Sommelier of the Year’ maar eenmaal in de wacht slepen. Gewezen winnaars kunnen bijgevolg niet meer worden voorgedragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier