Pittemse cafés zijn klaar voor Europees kampioenschap

Femke Debie liet een groot scherm plaatsen voor de voetbalfans: “Ik wil van De Castard het gezelligste EK-dorp van Pittem maken.”© TV
Femke Debie liet een groot scherm plaatsen voor de voetbalfans: “Ik wil van De Castard het gezelligste EK-dorp van Pittem maken.”© TV
Redactie KW

Door de pandemie hebben we een jaartje langer moeten wachten om de Rode Duivels aan het werk te zien tijdens het Europees kampioenschap. Maar nu zijn we er met zijn allen klaar voor. En niet in het minst de Pittemse cafés en verenigingen. Dankzij de huidige versoepelingen kunnen de voetbalfans in beperkte groepen genieten van een sfeervol voetbalavondje op televisie of groot scherm.

Door de huidige omstandigheden zullen geen openbare schermen in Pittem geplaatst worden voor de matchen van de Rode Duivels. Maar een match bijwonen op café behoort nu wel tot de mogelijkheden. Op voorwaarde dat alles volgens de geldende veiligheidsmaatregelen verloopt.

De cafés op de Pittemse markt hebben er alvast veel zin in. Met haar groot en ingesloten terras beschikt Femke Debie (30) van café De Castard over een gouden troefkaart om de fans onder te dompelen in een gezellige voetbalsfeer. “Ik wil van De Castard het gezelligste EK-dorp van Pittem maken”, begint Femke, die uitkijkt naar de eerste match van de Rode Duivels.

“Aanvankelijk wilde ik verschillende schermen op mijn terras plaatsen, maar uiteindelijk overtuigde mijn nonkel Philippe Debie mij om een groot scherm te plaatsen. Iedereen zal zeker en vast een goed zicht hebben op het scherm en de matchen optimaal kunnen volgen.”

Openingsmatch volzet

“Ik heb mijn aanvraag ingediend bij de gemeente en kreeg goedkeuring van de burgemeester. Ik heb alvast een sterk coronaplan klaar. Als de Belgen spelen, kunnen de fans een tafel van maximum vier personen reserveren op het terras achteraan, helemaal volgens de huidig geldende maatregelen. Ik denk dat ik ongeveer een dertigtal tafels kan plaatsen. Wie minder interesse heeft in het hele voetbalgebeuren, zal op het terras vooraan iets kunnen drinken. Binnen kunnen de mensen de wedstrijd op de televisie volgen zonder te reserveren. De openingsmatch van de Rode Duivels is volzet op het terras, maar mensen kunnen nog binnen de wedstrijd volgen en voor de andere matchen van België hun plekje reserveren.”

Femke hoopt dat België zal meestrijden tot de laatste wedstrijd. “De voorbereiding liep niet vlekkeloos, dus er zijn wat twijfels, maar hopelijk vinden de Rode Duivels snel hun goede voetbal. Mijn favoriete Rode Duivel is Hans Vanaken. Ik hoop dat hij de kans krijgt om zich te bewijzen, want ik ben er zeker van dat hij een meerwaarde kan zijn voor ons nationaal elftal. Ik kijk echt wel uit naar deze sportzomer. Want niet alleen willen we het EK uitzenden, ook de Tour en de Olympische Spelen zullen onze klanten kunnen volgen. We zullen het groot scherm de hele zomer laten staan, dus het wordt een gezellige sportzomer”, besluit Femke.

Ideale test

Aan de overkant van de markt van Pittem doet Tim Van Keer (41), kersvers uitbater van ’t Oud Gemeentehuis, zijn EK-plannen uit de doeken.

“Ik heb mijn aanvraag om de matchen op het buitenterras te laten uitzenden ingediend bij de gemeente en ik kreeg de goedkeuring onder bepaalde voorwaarden. Zo moet ik ervoor zorgen dat de beelden niet zichtbaar zijn vanop de straat. Ik heb al een zeil dat mijn scherm kan afschermen. Het is ook een ideale test om kleinschalige evenementen op een veilige manier te organiseren. Ik zal zeker niet mijn volledige terras afsluiten met een zeil, nu het mooi en warm weer begint te worden. Toch zal ik er zeker voor zorgen dat alles zal verlopen volgens de geldende maatregelen. Ook binnen kunnen de klanten de wedstrijd volgen op groot scherm of televisie”, aldus Tim, die hoopt dat de Rode Duivels lang in het tornooi kunnen blijven. “Ik hoop dat ze toch minstens de achtste finale bereiken.”

Reserveren aangewezen

Ook KSV Pittem is er helemaal klaar voor. “Na al die maanden konden we eindelijk onze cafetaria heropenen voor onze klanten. Het EK komt voor ons op een ideaal moment. Als voetbalclub zijn het hoogdagen”, zegt Jürgen Rigole, jeugdcoördinator van KSV Pittem.

“We zullen onze cafetaria openen en hebben buiten een groot scherm laten plaatsen, zodat de voetbalfans de EK-matchen kunnen volgen op ons gezellig terras. Buiten hebben we ruimte voor 100 personen. We voorzien op het terras 25 tafels van vier personen, volledig volgens de coronamaatregelen. Je kan je plaatsje voor de matchen van de Rode Duivels reserveren door te mailen naar kindt.andy@skynet.be . Dat is niet verplicht, maar de kans bestaat dat het terras volzet is. We zullen zo goed als het volledige EK uitzenden en de klanten zullen de matchen zowel binnen als buiten kunnen volgen. Ik hoop dat de Rode Duivels de finale halen, maar ik vrees dat ze in de halve finale zullen sneuvelen en op de derde plaats eindigen.”

(TV)