Nu ook Poesbier dat rijpte op eiken drankvaten te krijgen bij Brouwerij De Poes

Stijn David van brouwerij De Poes in Tielt. © (Foto SV)
Redactie KW

Stijn David van Brouwerij De Poes uit Tielt lanceert een nieuwe reeks exclusieve biertjes. Met ‘De Poes Stowt’, de jongste telg van de familie, als basis wordt een beperkte oplage ‘oak aged’ bieren op de markt gebracht. Het gaat om bier dat op eikenhouten drankvaten rijpte.

“Het bijzondere is dat het steeds om andere vaten handelt en dat de smaak van de Tieltse stout zich op elk vat anders ontwikkelt”, legt brouwer Stijn David uit. “De eerste 250 flessen van 75 centiliter hebben gerijpt op bourbonvaten, waardoor de Poes Stowt een zachte, houtachtige nasmaak heeft die zorgt voor een intense smaakbeleving met hints van vanille. Omdat we het bier maximaal de tijd geven om de smaken te absorberen kiezen we er bewust voor om geen tijd te kleven op hoelang het bier op het vat blijft. Op is op, al gaan we later dit jaar ook hetzelfde doen met whisky- en sherryvaten. De smaakvariatie is nagenoeg oneindig. Daarom staat er op de etiketten van de flessen trouwens ook ‘Spirit Casks’ en niet louter bourbon.”

Voor de nieuwste creatie kan Stijn rekenen op een samenwerking met een stokerij uit Eeklo. Daar zal op termijn trouwens de omgekeerde beweging gemaakt zal worden. Wellicht eind dit jaar zal daar via hetzelfde procedé de smaak van bier aan geestrijke dranken toegevoegd worden. Een fles van 75 centiliter ‘De Poes Stowt – matured on Spirit Casks’ kost 14,50 euro en is te bestellen via de webshop van Brouwerij De Poes. (SV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.