Nieuwe toekomst voor café De Engel in Gits dankzij Jan en Maité: “Dit was precies waar we naar op zoek waren”

Maité en Jan hopen in augustus de deuren te kunnen openen. © SV
Redactie KW

Witte rook bij gasthof De Engel in Gits. Jan Selschotter (39) en Maité Geldhof (31) worden de nieuwe uitbaters en gaan het iconische cafeetje op de Markt van Gits nieuw leven inblazen. Er is nog wat werk voor de boeg, maar het koppel hoopt tegen halfweg augustus de deuren te kunnen openen.

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat wijlen Frank Lagrou – die het iconische café op de Markt van Gits 73 jaar runde – er zijn laatste pintjes tapte. Na zijn dood kwam kreeg het gebouw in 2020 nieuwe eigenaars, waarop er grondige verbouwingen opgestart werden. Aan beide kanten van het café werden appartementen opgetrokken, al bleef de kenmerkende hoekgevel van De Engel – het café staat al langer op de lijst van bouwkundig erfgoed – intact. Iets waar veel Gitsenaars blij om waren. De oude caféruimte zelf werd weliswaar volledig gestript, maar het bleef altijd het doel om er een horecazaak in onder de brengen. Al was het de voorbije jaren wachten op kandidaat-uitbaters.

Die zijn nu gevonden. Jan en Maité wonen in Ardooie, maar Jan is geen onbekende in Gits. Bovendien heeft hij heel wat horeca-ervaring onder de gordel. Zo runde hij tussen 2006 en 2016 café Boomerang in Roeselare. Daarna werkte hij vijf jaar in de keuken van woon- en zorgcentrum Ter Linde in Gits. “De voorbije twee jaar was ik aan de slag in de keuken van het administratief centrum van de Vlaamse overheid in Brugge, maar het kriebelde al lang om opnieuw een eigen zaak te runnen. En Maité, die al dertien jaar werkt als animator in een woonzorgcentrum, steunt die droom dus zijn we samen beginnen rond te kijken. We zochten een plek waar we het cafégebeuren konden combineren met een kleine eetkaart.”

Expo

Het duo bezocht verschillende locaties, maar vond niet meteen hun gading. Tot ze vorige maand de expo in het oude klooster van Gits kwamen bezoeken. “We stonden geparkeerd op de markt en we passeerden toevallig aan De Engel”, gaat Maité verder. “De Engel is precies wat we zochten. Bovendien weten we al langer dat Gits leeft. Meteen hebben we contact opgenomen met de eigenaar en al snel was alles geregeld. Tegelijk verdiepten we ons ook wat in de geschiedenis van het café. Gits draagt De Engel duidelijk een warm hart toe. Zelf zijn we hier spijtig genoeg nooit geweest toen het open was, maar Jan en ik gaan wel proberen om het verleden alle eer aan te doen. Het interieur is weliswaar volledig gestript, maar sommige zaken zijn gered van de sloop, zoals het glasraam en de toog. Die gaan we proberen te recupereren. Het moet een gezellige plek worden, die een vleugje nostalgie uitstraalt. Gloednieuwe, moderne meubels gaan we hier zeker niet zetten.”

“De eigenaar verzekerde ons dat de wanden tegen juli bepleisterd zouden moeten zijn en dan nemen we het interieur onder handen”, zegt Jan. “De ruimte biedt veel mogelijkheden. Zo komt er straks achterin een nieuwe keuken die vlot aansluit op de caféruimte, terwijl we op de benedenverdieping ook een toilet voor andersvaliden en een speelhoekje voor de kinderen gaan creëren. Op de bovenverdieping is er nog steeds een zaaltje dat voor pakweg rouwmaaltijden ingeschakeld kan worden, terwijl daar ook een sanitair blok is. Tot slot is er ook een kelder, wat dan weer handig is om wat streekbiertjes in te bewaren.”

Augustus

Tegen halfweg augustus zou het koppel al willen openen. “Liefst een paar weken voor de kermis in Gits, want openen op het drukste weekend van het jaar lijkt ons geen zo’n goed idee. Tegen de kermis hoop ik trouwens ook ergens een vlag van Gits op de kop te kunnen tikken om uit te hangen aan de gevel, zoals de traditie dat wil. We overwegen om straks ‘s middag dagschotels aan te bieden, al zal je hier ook ‘s avonds een hapje kunnen eten. Maar een echt restaurant wordt het dus niet. Ook een pintje aan de toog drinken, of een kaartje leggen aan tafel, zal hier zeker en vast kunnen. Op weekdagen willen we openen van 10 tot 22 uur, in de weekends zal dat van 10 uur tot middernacht zijn.”

Jan en Maité geven nog mee dat flexijobs en jobstudenten gerust nu al contact mogen opnemen. Ook wie thuis nog oude foto’s van De Engel heeft mag die bezorgen. Die krijgen dan mogelijk een plaatsje in het nieuwe café. Contact opnemen kan via jansel01@hotmail.com of 0486/25.73.18. (SV)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier