Nepalese familie neemt De Koetse over: “Klassieke keuken blijft, maar hier en daar wel eigen toets brengen”

Bibas Sunar blijft de bekende klassieke keuken brengen maar zal er wel een eigen toets aan geven. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Restaurant De Koetse heeft nieuwe uitbaters. Na 35 jaar uitbating door Piet Vanderyse en Ann Coppens neemt de Nepalese familie Sunar, met de jonge Bibas Sunar (21) als chef-kok, de zaak in handen. “We blijven de klassieke keuken brengen, maar hier en daar wel met mijn eigen toets”, zegt Bibas.

Eind vorig jaar hielden Piet Vanderyse (65) en Ann Coppens (59) het voor gezien als uitbaters van De Koetse. Gestart met de zaak in 1988 mag het wel hun levenswerk genoemd worden. Generaties Bruggelingen kwamen er over de vloer om er te genieten van de klassieke Frans Belgische vlees-, wild- en visbereidingen.

Bij de stopzetting hadden Piet en Ann nog geen zicht op overnemers, dus de zaak bleef een tijdje leegstaan. Maar daar is nu dus verandering in gekomen. De uit Nepal afkomstige familie Sunar heeft de zaak overgenomen. En dat is niet geheel toevallig. “Ik ben hier op mijn 15de als jobstudent beginnen te werken en de laatste twee jaar was ik hier actief als sous-chef in de keuken”, vertelt Bibas Sunar.

De jongeman is op zijn negende met de rest van het gezin naar België gekomen, nadat zijn vader hier al enkele jaren eerder beland was.

Goeie leermeesters

“We hebben eerst enkele jaren in Wallonië gewoond en gewerkt maar een goeie vijf jaar geleden zijn we dan naar West-Vlaanderen en uiteindelijk Brugge afgezakt. Mijn vader is ook actief geweest in de horeca, onder meer als kok in De Stoepa”, weet Bibas, die zijn opleiding volgde aan de hotelschool Ter Groene Poorte maar zegt vooral veel al doende te hebben geleerd.

“Piet en Ann waren heel goede leermeesters. En in de keuken zelf heb ik enorm veel geleerd van chef Johan Crul, die hier 35 jaar heeft gewerkt. Hij heeft me echt de kneepjes van het vak geleerd.”

“We blijven overigens de klassieke keuken brengen waarvoor De Koetse zo bekend is, maar hier en daar zal ik er wel op een delicate manier mijn eigen toets aan geven”, besluit een gedreven Bibas Sunar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier