Guillaume was toppatissier bij Castor, maar geeft nu nieuw leven aan Fikabar

De opvolger voor koffiebar Fikabar op het Sint-Elooisplein is bekend. Jonge patissier Guillaume Delesie (21) neemt de horecazaak over en maakt er een hippe plek voor koffie, ontbijt, brunch en lunch van. “Ook ’s avonds kan je hier terecht voor een hapje en een drankje”, vertelt de Vijvenaar, die ervaring opdeed bij sterrenrestaurant Castor in Beveren-Leie.

Guillaume Delesie neemt de Fikabar op het Sint-Elooisplein over en wil er een hippe plek voor koffie, ontbijt, brunch en lunch van maken.© PNW
Guillaume Delesie neemt de Fikabar op het Sint-Elooisplein over en wil er een hippe plek voor koffie, ontbijt, brunch en lunch van maken.© PNW

Op oudejaarsavond sloot de Fikabar zoals we die kennen definitief de deuren. Na vier jaar besloot Birgit Gistelinck (28) haar horecazaak te verkopen en nieuwe horizonten te verkennen. Aanslepende rugpijn was de aanleiding.

“Ik heb al een tijdje last van hardnekkige hernia’s, die steeds vaker terugkeren. Mijn rug kon het werk niet meer aan. Op veel dagen stond ik gemiddeld 12 uur, tot soms 16 uur, aan één stuk recht, zonder pauze te nemen”, vertelde ze toen over de zware beslissing om ermee te stoppen. “Met spijt in het hart, al is het op lange termijn de beste keuze. Ik zou meer spijt hebben als ik over vijf jaar moét stoppen, omdat ik me kapotgewerkt heb.”

Ontbijt en brunch

Birgit overhandigde de sleutel officieel aan haar opvolger, Guillaume Delesie uit Sint-Eloois-Vijve. “Zelf was ik al een relatief jonge ondernemer, maar hij is nog jonger”, stelt Birgit.

Toch hoeft het niet te verbazen dat de jonge Vijvenaar zelf een zaak opstart. Als zoon van twee rasechte zelfstandigen – zijn familie richtte Giks Mode op – kreeg hij het ondernemerschap met de paplepel ingegeven.

“Toen ik op Facebook zag dat Birgit een overnemer zocht, wist ik meteen dat het iets voor mij was. Het is een prachtig pand op een ideale locatie”, weet Guillaume.

Bij ‘Guillaume’ – de zaak zal zijn eigen naam dragen – kan je terecht voor ontbijt en brunch tijdens de weekends, lunch tijdens de week én koffie en heerlijke patisserie op eender welk moment van de dag. Guillaume studeerde namelijk af als toppatissier aan hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge en deed ervaring op bij sterrenrestaurant Castor van Maarten Bouckaert. Dat restaurant in Beveren-Leie kreeg onlangs nog een tweede ster van restaurantgids Michelin.

Klassiekers oppimpen

“Desserts zijn uiteraard een stokpaardje van me, en dat zal zich zeker weerspiegelen in de zaak. Zo wil ik enkele klassiekers oppimpen en op de kaart zetten. Denk aan een appeltaart met een twist of een dame blanche in een modern jasje. Het is ook de bedoeling om hier zelf roomijs te draaien”, vertelt Guillaume, die zo snel mogelijk aan de slag wil.

“Als alles meezit, wil ik op 1 maart de deuren openen. Met een beetje geluk kan ik ook half februari al opstarten, dan wel in takeawayvorm. Aan de inrichting ga ik voorlopig niks veranderen, alleen de keuken ga ik wat reorganiseren”, besluit hij. (PNW)

In een wereld zonder corona zal Guillaume dagelijks van 11 tot 22 uur open zijn. Tijdens het weekend opent hij al om 8.30 uur om ontbijten mogelijk te maken. Maandag en dinsdag blijven de vaste sluitingsdagen. Info: www.guillaume-food.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.