
Vandaag ontvangen Gilles Joye en Heike Dedecker hun eerste klanten in OYA in Deerlijk. Na twee decennia kwam er een einde aan hun succesvolle sterrenrestaurant Marcus en kozen ze op dezelfde plaats voor een totaal nieuw concept. “We blijven zweren bij kwaliteit, maar OYA wordt laagdrempeliger en toegankelijker.”
Het gonst van de activiteit als we even voor de middag langsgaan in de Kleine Klijtstraat. Hier is duidelijk een serieuze bom ingeslagen, want zowel het interieur als de buitenaccommodatie zijn onherkenbaar. Schilders zijn druk in de weer met verf en kwast, chef Gilles heeft bij ons aantreden dringend nood aan een middeltje tegen zijn allergie en gastvrouw Heike worstelt zich in haar gekende dynamische en joviale stijl door een berg administratieve paperassen.
“Dat het hier niet meer te herkennen is? Dat is ook 100 procent de bedoeling. Als je iets verandert, moet je dat in zijn totaliteit doen en moet het volledige plaatje kloppen”, verduidelijkt Gilles. “Ik ben er 48, Heike 47. Het was nu of nooit om nog eens te veranderen. Na twintig jaar vol passie, creativiteit en toewijding neem je niet zomaar afscheid van een prachtig hoofdstuk. We zijn niet over een dag ijs gegaan om die beslissing te nemen, maar het versturen van de mail naar Michelin met de melding dat we onze ster inleverden, was best een heftig moment. Dan is er geen weg meer terug.”
“OYA is puur, authentiek en keert terug naar de essentie”
“Ik doe de job nog altijd even graag. Nog geen dag begon ik met tegenzin aan een nieuwe shift in de keuken. Aan inspiratie geen gebrek, maar ik had gewoon heel veel goesting om eens iets anders te doen. We hebben besloten om alles overboord te gooien en met een volledig nieuw concept te starten. We herbeginnen vanaf nul. Het is aan ons om de mensen warm te maken voor iets nieuws zodat ze de weg naar OYA vinden. We zien het helemaal zitten.”
Pure beleving
“Na twee decennia, waarvan achttien jaar bekroond met een michelinster, was het nu het perfecte ogenblik om onze koers te wijzigen en met nieuwe energie een toegankelijk, sfeervol concept neer te zetten”, beaamt Heike volmondig. “OYA staat voor verandering, een stap die ons dichter brengt bij wat meer dan ooit belangrijk is: een uitnodigende, pure beleving voor iedereen. Bij OYA draait alles om beleving, ongedwongen genieten in een ontspannen sfeer zonder franjes. De vrijheid proeven, smaken ontdekken en gewoon jezelf zijn. Geen overbodige complexiteit, alleen pure smaken en een terugkeer naar de essentie. OYA is een ode aan eenvoud, met een moderne twist en een eerlijke kijk op de klassieke keuken”, gaat ze verder. “OYA, de godin van verandering, brengt een frisse wind vol energie, nieuwe ideeën en puur genieten. Bij OYA ontmoet je elkaar voor een heerlijk glas wijn, een klein gerecht of een uitgebreide maaltijd. Hier ben je vrij om te kiezen hoe je geniet. Alles kan, niets moet.”
“OYA is puur en authentiek en gaat terug naar de kern”, vult Gilles aan. “We gaan volop voor pure smaken met een knipoog naar mediterraanse invloeden. Gezelligheid is onze essentie. Geïnspireerd door de Robata-grill, werken we met hout en houtskool voor een unieke smaakervaring. De warmte van het vuur brengt niet alleen smaak, maar ook verbinding en een vleugje traditie bij elke hap. OYA moet een laagdrempelig, toegankelijker restaurant worden, waar mensen bij wijze van spreken meerdere keren per week kunnen gaan eten en niet enkel als er iets speciaals te vieren is.”
Sharing and caring
“We blijven trouw aan onze basiswaarden, maar op een wijze die fris, open en inspirerend aanvoelt”, aldus Heike. “Het interieur en ons terras kregen hiervoor ook een complete make-over. De grootste metamorfose zal uiteraard plaatsvinden in de keuken, waar Gilles zijn smaakvolle ‘sharing and caring’-gerechten zal bereiden. Nog even vermelden dat onze gevestigde waarde, Marcus Catering, blijft bestaan en mikt op groepen vanaf 50 personen. Ook Mirabel Fresh & Fruity, een gamma vruchtendranken voor een ultieme smaakbeleving, wordt verder uitgebouwd.”
Info: www.oyagastrobar.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier