Gewezen Prins Carnaval en horecaman blazen RYCO in Vuurtorenwijk nieuw leven in: “Een clubhuis met een lekkere maaltijd”

dc
dc
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De RYCO kende de laatste jaren nogal wat verschillende uitbaters, maar Franky Boone (53) en Koenraad Desaever (51) – twee oude rotten in het horecavak – blazen de zaak nieuw leven in en starten er ‘the Fisherman’ op. “Het leuke is dat mensen hier iets kunnen eten en daarna kunnen blijven zitten met wat muziek.”

Franky Boone is een bekende Oostendenaar. Zowel in 1993 en in 2015 werd hij verkozen tot Prins Carnaval van Oostende. Ook Koenraad Desaever is welbekend in Oostende. Het duo kent elkaar al 35 jaar en ze hebben er een actief leven in de horeca opzitten. Samen richten ze zich nu op de uitbating van The Fisherman. “Ik ben nogal een laatbloeier”, lacht Franky, die meestal als ‘Boontje’ aangesproken wordt.

“Ik deed mijn eerste werkervaring op in de keuken van Hotel Andromeda, ondertussen zo’n vijftien jaar geleden. Daar groeide ik van een ‘niemendal’ zal ik maar zeggen tot de rechterhand van de chef. Na vijf jaar belandde ik in de Ostend Queen. Een paar maanden maar, maar ik leerde er in die korte tijd enorm veel.”

“De druk lag er voor mij – op dat moment – te hoog. Zo kwam ik in de Melinda terecht, waar ik als souschef begon en uitgroeide tot chef. Na vijf jaar kreeg ik een job als souschef en later chef in het Thermae Palace. Als laatste werkte ik in tearoom Lentini, maar toen kwam corona. Daardoor kreeg ik mijn ontslag.”

Ervaring

Koenraad is een echte ‘oude rot’ in het vak. Als visser startte hij in 1992 het bekende café Alexander op de hoek van het Mijnplein en de Sint-Franciscusstraat.

“Het begon als vijftienjarige tijdens de vakantie al hotel Windsor”, vertelt Koenraad. “Daarna volgde twee jaar visserijschool en zo kwam ik uiteindelijk in de visserij terecht. Acht jaar lang toverde ik vis op het bord van de consument. Opgegroeid op het Mijnplein – de plaats die leefde van de cafés – startte ik zo in 1992 café Alexander op. Samen met mijn ex-vrouw zat ik er zestien jaar. Daarna volgden nog twee frituren, een kinderboetiek en een restaurant. Ondertussen concentreer ik me enkel en alleen nog op The Fisherman.”

Franky en Koenraad raakten aan de babbel en kregen samen de RYCO in de Dr. Eduard Moreauxlaan in het vizier. “We zijn de ideale tandem om de RYCO nieuw leven in te blazen”, zegt Koenraad. “Ik heb heel wat ervaring achter de bar en Franky is een krak in zijn keuken. Samen kunnen we potten breken. We richtten samen een vennootschap op en kijk… Vlak voor de restaurants binnen weer mogen openen zijn we er klaar voor”, lacht het ondernemende duo.

Dagvers

“We starten klein”, vult Franky aan. “We zijn allebei op een leeftijd gekomen dat niets moet, maar alles mag. We starten met een beperkte kaart, maar alles dagvers. De grijze garnalen worden elke dag aangeleverd. Later gaan we de kaart nog wat uitbreiden, maar laat ons beginnen bij het begin. We spelen ook met het idee om slibtongetjes à volonté te geven op een bepaalde dag in de week. We willen vooral dat mensen hier op hun gemak kunnen genieten”, klinkt het.

“Wie geen honger heeft, maar vooral dorst, is hier ook meer dan welkom. We vertrekken vanuit het idee dat we een clubhuis zijn, maar dan met een lekkere maaltijd. We doen niet mee aan drie shifts per dag. Wil je hier iets komen eten en dan later – met een streep muziek – blijven zitten om na te praten, dan kan dat”, besluit Koenraad.

(JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier