Frituur Groeninghe zoekt overnemer: “Afscheid van mijn kindje”

Christel met medewerker Koen Imant (67), al 17 jaar haar “beste helper” © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Christel Wante (60) bakt al 45 jaar frietjes. Op 1 april 1985 opende ze de schuifdeur van Frituur Groeninghe aan de Veemarkt nadat ze de zaak overnam van Agnès Vandroogenbroodt. “Slecht nieuws van de specialist: artrose in de onderrug. Ik wil niet wachten van te stoppen tot ik helemaal geplooid ben. Ik hoop een overnemer te vinden die met evenveel passie bakt, tot dan blijf ik open.”

Al sinds haar vijftiende werkt Christel in een frituur. Eerst vijf jaar in wijk Torenhof in Waregem en intussen bijna 40 jaar in Frituur Groeninghe aan de Veemarkt. “Ik heb alleszins niet te weinig gewerkt in mijn leven. Ik hoop nu op een goede opvolging. Ik neem al ontstekingsremmers voor mijn artrose, maar kreeg nu ook het advies om naar de pijnkliniek te gaan. Ik vind het belangrijk om nog redelijk gezond te stoppen, sommigen werken tot ze doodvallen. Maar miljaar, het is afscheid van mijn kindje. Het zal lastig zijn. De klanten zijn begripvol en zeggen ook dat ik genoeg gewerkt heb.”

“Ik vind het belangrijk om nog redelijk gezond te stoppen, sommigen werken tot ze doodvallen. Maar miljaar, het is afscheid van mijn kindje”

De frituur van Christel wordt door een divers publiek bezocht. “Ik maak mijn frietjes altijd met liefde, ververs tijdig het vet en kies steeds voor kwalitatieve producten. Ik ga niet voor goedkoop, maar grote merken zoals Mora en Beckers. Ik ben gekend voor mijn veganistisch – in aparte olie gebakken – en halal aanbod. Dat wordt geapprecieerd. Daarnaast blijf ik vernieuwen en uitbreiden. Sinds kort heb ik bijvoorbeeld ook de vegan vol-au-vent en balletjes in tomatensaus.”

“Ik ben gekend voor mijn veganistisch – in aparte olie gebakken – en halal aanbod. Dat wordt geapprecieerd. Daarnaast blijf ik vernieuwen en uitbreiden”

Tenzij een bouwondernemer op het interessante pand op de hoek van de Veemarkt en de Zwevegemsestraat springt, hoopt Christel dat het een frituur blijft. “De nieuwe overnemer kan perfect terug zes op zeven open zijn of ’s nachts. Ik heb de uren na COVID aangepast, maar de nachtuilen zullen zeker hun weg weer naar hier vinden”, vertelt Christel. “Ik hoop ook dat het huidige aanbod met vegetarische, veganistische en halal snacks behouden blijft. Je kan dat niet meer wegdenken.” Geïnteresseerden mogen steeds binnenspringen bij Frituur Groeninghe.

Christel zal bij overname moeten afscheid nemen van veel vaste klanten die ze al jaar en dag kent. “Ik ben graag bij de mensen. Ze vertellen ook veel, soms was ik een beetje psycholoog. Als ik mijn stiel niet deed, dan was ik zeker therapeute”, glimlacht Christel.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier