Elly Lapiere brengt opnieuw leven in café Tonneke

Elly Lapiere is de nieuwe uitbaatster van Café Tonneke. © Foto Kurt
Redactie KW

Elly Lapiere (39) is de nieuwe uitbaatster van Café Tonneke in de Neerstraat in Lichtervelde. De charmante kroeg stond al sinds 2018 leeg.

Café Tonneke is een begrip in Lichtervelde. De zaak sloot in juni 2018 toen de vorige eigenaars Kurt Vanbelle en Fauve Dekoninck naar de markt verhuisden, om er café De Zwarte Leeuw te openen. Sinds oktober heeft het Tonneke een nieuwe uitbaatster. Elly Lapiere, die begin september in de gemeente kwam wonen, blaast nieuw leven in de gezellige kroeg. Samen met haar partner zal ze iedere dag openen vanaf 9.30 uur, op woensdag is het café gesloten.

“Ik was op zoek naar een nieuwe zaak en vond het ideale project in Lichtervelde”, vertelt Elly. “Café Tonneke is een heel mooie en vooral ruime zaak. Dat komt goed uit want ik wil er af en toe optredens en activiteiten organiseren. De ligging midden in de Neerstraat is fantastisch, recht tegenover de oudste dorpscinema van België. Cultuurhuis De Keizer is net als wij ook opnieuw open sinds begin oktober.”

Tientallen jaren ervaring

Op zaterdag 16 oktober vond de officiële opening plaats. Elly nodigde naast vrienden en familie alle inwoners van Lichtervelde uit en takteerde de aanwezige klanten op optredens van Angelo Martinez en Selina. “Ik zou graag twee keer per maand een optreden organiseren in het café”, vertelt Lapiere. “Ik hou van verschillende genres en wil die hier aan bod laten komen, van blues en rock tot stevige dansmuziek.”

Lapiere is een echte cafédochter. Op haar vijftiende opende haar vader café De Lijster in Roeselare, waar ze haar eerste ervaring opdeed. Daarna werkte ze in verschillende hotels en restaurants in Spanje en Frankrijk. Ze was enkele jaren uitbaatster van café De Loskaai in Tielt en nam in het recente verleden eethuis het Bourgondisch Kruis over in Wakken.

Darts en Biljart

De naam ‘Tonneke’ blijft behouden. “Het café is een begrip in Lichtervelde, ik wil de naam zeker niet aanpassen. Ik vind dat ook goed klinken, het Tonneke. Het blijft een echt volkscafé waarin ik de klanten de ganse dag welkom heet.”

De komende periode wil de cafébazin er twee verenigingen oprichten. Eind november start ze met een biljartclub, bij voldoende interesse wil ze in de toekomst ook een dartsclub beginnen. “Ik heb zelf twintig jaar lang gebiljart, daarom zou het heel plezant zijn om hier een eigen clublokaal te openen. Ik zal af en toe een wedstrijd meespelen, puur voor het plezier. Wie weet kan ik mijn klanten nog iets bijleren”, knipoogt Lapiere. (LV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.