Melissa Vandamme combineert een gezin met drie kinderen met haar eigen horecazaak ’t Hemelhuys in de Sint-Pietersstraat in Izegem. Maar ze kan ook altijd rekenen op de onvoorwaardelijke steun van haar ventje Jessie Deloof, thuis en voor de zaak.
Melissa Vandamme is een bekend gezicht in de Izegemse horeca. “Na mijn middelbaar in het KSO aan de Maricolen in Brugge studeerde ik voor kleuteronderwijzeres. Toen ik afstudeerde, was het nog de tijd dat er leerkrachten op overschot waren, ik ging van de ene interim van enkele weken naar de andere. Maar eerlijk gezegd: het was misschien ook niet mijn ding. Ik hou van kinderen, maar heb genoeg met onze drie. De fabriek is overigens dicht”, zegt ze al lachend over de eventuele gezinsuitbreiding.
De horeca lonkte!
Melissa: “Ik was al begonnen als jobstudent, ik werkte in restaurant Vincent, daarna in De Brasserie, later ook in ’t Rhodesgoed, ik deed de Lounge Bar en enkele jaar café De Pauw.”
Maar het kriebelde om zelf iets te starten?
Melissa: “Initieel was het de bedoeling dat ik De Pauw zou overnemen. Maar dat kwam er niet van. Daar waren we al gestart met het serveren van wat gerechtjes. Ik had gemerkt dat in het café om 19 uur de mensen naar huis verdwenen om te gaan eten. Ik wilde ze bij mij houden en dat lukte aardig. Toen het pand hier te koop kwam, achtten we onze kans schoon om hier een eetcafé te starten.”
Jessie: “Het pand fungeerde als woonst, maar hier was vroeger een horlogemaker gevestigd. Naar verluidt lag hier destijds een horloge in een glazen bak met water, de eerste waterdichte horloges waaraan de jongeren zich kwamen vergapen.”
Melissa: “Ik had al door dat het niet evident meer was om enkel café te houden, we mikten daarom op een eetcafé. Het aantal gerechtjes was eerder beperkt, maar dat sloeg goed aan: van een ovenkoek over melkstampers tot gamba’s. Op de duur begonnen de klanten naar andere zaken te vragen. Een steak bijvoorbeeld, dus ging ik er bestellen bij ’t Worstje en zette dat ook eens op de kaart. En langzamerhand begon het eetgedeelte de bovenhand te krijgen op het café. Op de duur waren de mensen aan de toog eigenlijk klanten die zaten te wachten tot er een tafeltje vrijkwam.”
En toen kwam corona!
Melissa: “Toen hebben we de stoelen van aan de toog moeten wegnemen en ze zijn eerlijk gezegd nooit meer teruggekeerd.”
Jessie: “We hadden toen ook al het pand hiernaast gekocht, een kaaswinkel die ondertussen volledig in ’t Hemelhuys is geïntegreerd.”
Melissa: “De opening was voorzien voor 7 april 2020, we hadden uitnodigingen gemaakt op houten plaatjes. We hebben ze in de stoof mogen gooien.”
Hoe hebben jullie corona ‘overleefd’?
Melissa: “Iedereen mag zeggen wat hij of zij wil, maar we konden het bolwerken dankzij de steun van onze regering. Maar op de duur verdwijnt ook al je spaargeld natuurlijk.”
Jessie: “En de facturen van de aannemers van de verbouwingen bleven binnen komen.”
Melissa: “Maar van de andere kant: ik was toen net bevallen van Lex, het was ook een periode waarin we veel tijd konden besteden aan ons gezin. En Jessie bleef gaan werken uiteraard.”
Er staat nu nog altijd eetcafé, maar eigenlijk is ’t Hemelhuys meer een restaurant geworden.
Melissa: “Dat klopt. Dat is zo geëvolueerd en dat kan ook alleen maar omdat ik zo’n fantastisch team rond mij heb kunnen scharen…”

Jessie: “Ik doe vooral wat werk achter de schermen, een plateau dragen kan ik niet (lacht). En thuis met onze drie kinderen hebben we ook de handen vol natuurlijk.”
Het restaurant is wel zeven op zeven open.
Melissa: “Enkel ’s avonds, dus hebben we overdag wat tijd. Normaal ben ik één avond per week hier niet, maar dat is niet altijd dezelfde avond. Maar ik kan mijn mensen hier blindelings vertrouwen. In totaal werken we hier met zes vaste mensen. Met Makka, die in de keuken staat, werk ik al van dag 1 samen, er werkt hier ook een koppel: Yoeri Strynck was een echte horecarat die we konden strikken, hij doet de zaal, zijn vrouwtje Emily Haeck zocht een andere professionele uitdaging en werkt mee in de keuken. Maar het zijn net als wij ook mensen met jonge kinderen. We houden daar ook rekening mee, in de schoolvakanties sluiten we een week, dan heeft iedereen tijd voor zijn kinderen. En deze zomer zijn we gesloten vanaf 7 juli, op vrijdag 1 augustus gaan we weer open. Ook Clément, Ella, Lukas en Zhao en onze flexi’s en jobstudenten zijn voor ons onmisbaar.”
Jullie zijn ook ambassadeur van Orval!
“En dat moet je verdienen. Als ambassadeur moet je de nodige juiste uitleg geven, moet je ook jonge Orval en iets oudere in de aanbieding hebben en die serveren met Orvalkaasjes. De oudste die wij hebben, is van het jaar dat we startten, in 2017. Ieder jaar trachten we wat bakken aan de kant te houden. En jaarlijks komt iemand anoniem quoteren, we zijn bij de 20 horecazaken op zowat 300 ambassadeurs die ‘cum laude’ scoren. We worden dan ook telkens in december naar de abdij uitgenodigd. Drie jaar geleden was dat net nadat we in het huwelijk waren getreden, we noemen het onze jaarlijkse trouwvoyage. De enige trip overigens die we ondernemen zonder onze kinderen. Maar het is altijd een blij weerzien met gelijkgestemde collega’s.”
En ook tussen de collega’s van ’t Stroatje botert het goed.
“We kunnen het allemaal goed met elkaar vinden. Café In de Oude Sint-Pieter blijft de trekker van de straat, zot hoeveel volk daar op afkomt. Ook wij kunnen aardig wat mensen een plaatsje bieden, zowat 100 binnen en 50 op het terras. 25 vooraan en nog eens evenveel op ons dakterras. En daarmee hebben we onze handen vol. Ook Ariba en ’t Doolkruydt zijn top en er staan nog twee zaken te huur. We kijken uit naar nieuwe collega’s. En we zijn vooral ook onze klanten dankbaar. De Hemelse klanten zijn de beste.”
Jessie en Melissa
Privé
De Izegemse Melissa Vandamme (39) en Jessie Deloof (39), uit Meulebeke afkomstig, zijn al 13 jaar een koppel. Ze wonen samen in Rumbeke met de kinderen Lucie (10), Lex (5) en Lea (1,5).
Opleiding en loopbaan
Jessie studeerde handel en werkt al zijn hele carrière op de planning van Mitsubishi Chemical Advanced Materials in Tielt. Melissa studeerde af als kleuteronderwijzeres, maar maakte carrière in de horeca. Sinds 2017 is ze het gezicht van ’t Hemelhuys. Jessie helpt er vooral achter de schermen.
Vrije tijd
Melissa gaat drie keer per week sporten bij Isogym, Jessie gaat graag lopen, heeft al 25 jaar een abonnement op Club Brugge, houdt van muziek en was vroeger dj, samen gaan ze graag uit eten.