De Weekbode op zomerbartoer: halte 15 en 16 in Viva Vaart (Roeselare) en Heron (Izegem)

Het zomerterras naast het kanaal is groen ingericht. © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Ruim 20 zomerbars telt onze regio, maar elk hebben ze hun eigen identiteit waarmee ze je trachten te overtuigen om een zomerse namiddag of avond bij hen te spenderen. Wij stellen ze stuk voor stuk en per twee nog eens voor en gingen er zelf ook even langs.

Viva Vaart is een zomerterras aan de Kop van de Vaart in Roeselare

Van waar de naam: Viva Vaart is enerzijds een verwijzing naar de locatie (Kop van de Vaart) en de cocktailbar Viva Verne in de Kermisstraat. Het unieke Verne-gevoel wilde men transponeren naar deze unieke locatie.

Wie zit er achter: Henk De Gheldere en zijn team. Henk hield tot voor kort ook Viva Verne open, maar zet straks alles op Bar Giraf – het café van meneer pastoor – achter de Sint-Amandskerk. In 2020 startte hij ook Jeanien, een planten- en decozaak in de Ooststraat waar je ook iets kan drinken.

Concept: De urban setting in de binnenhaven zorgt voor een unieke beleving. De aankleding met groen en planten zorgt in combinatie met een goede service voor een leuk terrasgevoel.

Sfeer: Rustig genieten op het zomerterras in het centrum van Roeselare zonder het gevoel te hebben dat je midden de stad zit.

Alleen in deze zomerbar: Broodje kroket, verwijzing naar Rotterdam, een van de favoriete stekken van Henk.

Zeker drinken: De signature cocktails van Niels, Lazy Red Cheeks en Hugo en ook lekkere mocktails.

Zeker proeven: Lekkere 3’jes van slager Dries, buurman aan de Kop van de Vaart.

Ons oordeel: Vriendelijke bediening op tof ingericht terras naast het kanaal. Mooi aanbod aan cocktails. Publiek doet de rest.

Bereikbaarheid: Trakelweg Roeselare.

Openingsuren: Van woensdag tot en met zondag vanaf 13 uur, nog tot 28 augustus.

Reigerkolonie geeft naam aan Zomerbar Heron in tuin van kasteel Blauwhuis

Met kasteel Blauwhuis op de achtergrond is het zalig genieten temidden het groen.
Met kasteel Blauwhuis op de achtergrond is het zalig genieten temidden het groen. © Stefaan Beel

Van waar de naam: Heron is Engels en Frans voor reiger. In het Blauwhuispark huist een reigerkolonie en die geeft nu de naam aan de zomerbar.

Wie zit er achter: Marie Romel (22) en haar team. Marie is de dochter van Jan Romel, eigenaar van kasteel Blauwhuis.

Concept: Tof ingerichte zomerbar in een park en in de tuin van het Blauwhuiskasteel. Locatie en setting doen het hem. Ook een mooi aanbod aan muzikale omlijsting met verschillende dj’s en optredens.

Sfeer: Bar waar iedereen zich welkom kan voelen, van de wandelaar met de hond tot vrienden die een feestje willen bouwen.

Alleen in deze zomerbar: De unieke ligging midden in het park.

Zeker drinken: De cocktails.

Zeker proeven: Fingerfood met ook een vegetarisch aanbod.

Ons oordeel: Het Blauwhuispark was al vaker het decor voor een zomerbar, maar Marie Romel heeft de juiste aanpak beet. Ook het aanbod aan fingerfood is verrassend.

Bereikbaarheid: Kasteelwijk 3 Izegem. Parkeren kan op de brandweerparking, van daar te voet bereikbaar. Wandelaars en fietsers kunnen tot op het domein zelf.

Openingsuren: Van woensdag tot en met zondag telkens vanaf 15 uur tot 23 uur. Op vrijdag en zaterdag tot 1 uur. Nog open tot 21 augustus.