Brouwerij Vanuxeem koopt bekend horecapand in Brugge: “We renoveren het van kelder tot zolder”

Brouwerij Vanuxeem kocht het vroegere café Sint-Jakobs. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het leegstaande horecapand in de Sint-Jakobsstraat waar tot voor kort volkscafé Sint-Jacob huisde, krijgt een nieuwe toekomst. Het werd aangekocht door brouwerij Vanuxeem die het opnieuw in de markt zal zetten als horecazaak. “We gaan het eerst wel renoveren van kelder tot zolder”, zegt Danny Callant van Vanuxeem.

Het pand Sint-Jakobsstraat 60, in de bocht naar de aansluitende Ezelstraat toe, heeft een lange traditie als horecazaak. Jarenlang was ‘De Kleine Nachtmuziek’ er gehuisvest: een warme bruine kroeg – met onder meer een uitgebreide selectie betere whisky’s – die tot in de vroege uurtjes geopend was. In 2015 werd de zaak overgenomen door Tom Matthys, die voorheen lange tijd als kelner werkte bij biercafé ’t Brugs Beertje in de Kemelstraat.

Brouwerij uit Ploegsteert

Onder de noemer ‘Sint-Jakobs’ maakte hij er een dagzaak van waar veel ‘oldies’ en Vlaamse en Nederlandse levensliederen door de luidsprekers klonken. Maar de zaak staat nu dus al een tijdje leeg. Daar komt straks verandering in. Het pand was eigendom van aan ouder echtpaar dat steeds brouwerij Roman als hoofdhuurder inschakelde. De eigenaars wilden het van de hand doen en schakelden daarvoor Agence Vandenabeele in en het is dus brouwerij Vanuxeem uit Ploegsteert die het kon aankopen. “Ik vermoed dat het toch wel een jaar zou kunnen duren voordat we het pand gebruiksklaar kunnen aanbieden”, aldus Danny Callant. “We denken dan in de richting van een concept met een ruim aanbod bieren – we zijn tenslotte zelf een brouwerij en drankenhandel – maar met ook eetgelegenheid.” (PDV)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier