Brasserie Uilenspiegel gesloten door voedselagentschap

De brasserie is voorlopig verplicht gesloten. © MM
Redactie KW

Het bekende restaurant Uilenspiegel in Brugge, waarvan de uitbaters ook een ontwijde kerk uitbaten als showlocatie, werd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen voor onbepaalde tijd gesloten. “Bij de controles werden onder meer vervallen levensmiddelen vastgesteld”, zegt woordvoerder Hélène Bonte.

Na een beslissing van bevoegd federaal minister David Clarinval (MR) heeft het Federaal Voedselagentschap (FAVV) brasserie Uilenspiegel in de Langestraat in Brugge op 30 juli voor onbepaalde tijd gesloten. De zaak wordt uitgebaat door de stiefbroers Zowie Hayen en Mon De Rijck. Deze stiefbroers, die hun vader aanstelden als werknemer in de keuken van de zaak, stonden vorig jaar nog terecht voor de correctionele rechtbank in Ieper, waar ze veroordeeld werden voor diverse inbreuken rond voedselveiligheid in hun zaak.

De broers en hun vennootschap werden er dus veroordeeld tot fikse boetes maar ze blijken hardleers want de inbreuken zijn nog steeds niet van de baan. “De maatregel tot het intrekken van een toelating wordt uiteraard niet zomaar genomen. Het gaat om verschillende terugkerende inbreuken die werden vastgesteld tijdens verschillende (her)controles en die een impact hebben op de voedselveiligheid: vervallen levensmiddelen, inbreuken op de traceerbaarheid van levensmiddelen en inbreuken op de algemene en de levensmiddelenhygiëne”, zegt woordvoerster van het FAVV Hélène Bonte.

De horecazaak kan een nieuwe toelating aanvragen wanneer alle inbreuken zijn aangepakt. Zodra de aanvraag wordt ontvangen, heeft het FAVV 30 werkdagen de tijd om het administratief in orde te brengen en een controle ter plaatse uit te voeren om na te gaan of alle inbreuken wel degelijk werden aangepakt en er geen tekortkomingen meer kunnen worden vastgesteld die een impact hebben op de voedselveiligheid en de gezondheid van de consument.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier