Bezielers van Frituur Maison geven fakkel door en gaan vol voor zelfontworpen digitale toonbanken: “Een keuze drong zich op”

We zien v.l.n.r. Emanuel Decaestecker, Sara Esprit, Katrien Lepoutre en Dieter Hoornaert. © SV
Redactie KW

Emanuel Decaestecker (30), in een vorig leven nog cafébaas van d’Oude Tramstatie in Oostnieuwkerke, neemt samen met zijn vrouw Sarah Esprit (36) Frituur Maison in Gits over. Dieter Hoornaert, die de succesvolle frituur in 2021 samen met zijn vrouw Katrien uit de grond stampte, gaat zich volledig toeleggen op de verkoop van z’n zelfontworpen digitale toonbank. “We zijn de Gitsenaars dankbaar voor de mooie jaren.”

De digitale toonbank van Dieter is een soort scherm waarop het volledige aanbod van de frituur te zien is. De 43-jarige Lichterveldenaar was vroeger actief in de IT-sector en ontwierp twee jaar geleden helemaal zelf het scherm. “Vooral omdat we op drukke momenten niet altijd de tijd hadden om de toonbank aan te vullen, waardoor niet altijd ons volledige gamma uitgestald lag. Al is dat maar een van de vele voordelen. Er was interesse van elders, maar omdat ons systeem niet zomaar te commercialiseren valt, hield ik even de boot af. Ongeveer een jaar geleden heb ik aangepaste software ontwikkeld en alles gefinetuned, waardoor de toonbanken sindsdien makkelijker elders te installeren zijn.”

Opnieuw durven springen

Dat wierp z’n vruchten af, want de uitvinding van Dieter is inmiddels al in zestien andere frituren te vinden. “Met digitaletoonbank.be hebben we ook een eigen website. Er kruipt steeds meer tijd in het project en ik wil me verder bijscholen in koeltechnieken, waardoor ik het voorbije jaar minder vaak in de frituur te zien was. In Gits deed het zelfs al de ronde dat het niet meer boterde tussen Katrien en mij. (lacht) Maar feit is wel dat de combinatie van de frituur en de toonbanken onhoudbaar werd. Dus zijn we voorzichtig op zoek gegaan naar een overnemer. Een beetje met een bang hart, want voor ons is dit opnieuw een sprong in het duister. Al hebben we in 2021 ook de sprong gewaagd naar een frituur. En daar hebben we geen moment spijt van gehad. We blikken trots terug op de voorbije jaren in Gits. We hebben hier iets heel moois opgebouwd en daar zijn we de Gitsenaars bijzonder dankbaar voor. Al kan het dorp op beide oren slapen. We hebben ongetwijfeld de geknipte overnemers.”

Van cafébaas naar friturist

Toen Sarah Esprit, die werkt als flexi-jobber in de frituur, hoorde dat Dieter en Katrien overnemers zochten, legde ze het idee thuis meteen voor aan haar man. “Zo lang hoefden we er niet over na te denken”, zegt Emanuel.

De gewezen cafébaas werkt sinds april 2023 als vertegenwoordiger bij Mosmonster. “We zijn zelf van Gits en zijn er zelf ook klant. De frituur draait goed en heeft op korte tijd een ijzersterke reputatie opgebouwd. Bovendien heb ik een horecaverleden, terwijl Sarah ook in de sector werkt. We zijn gaan praten met Dieter en Katrien en al snel kwamen we tot een akkoord. Allebei hebben we ons werk opgezegd om straks aan de slag te gaan in de frituur.”

Eigen touch

In de loop van het najaar nemen Sarah en Emanuel officieel de fakkel over. Een officiële overnamedatum zal later via sociale media bekendgemaakt worden. “Ervaring in een frituur heb ik niet, dus er is nog een inloopperiode voorzien”, aldus nog Emanuel. “Vanaf volgende week donderdag draai ik alvast mee in de zaak om de kneepjes van het vak te leren. Of Sarah en ik van plan zijn iets te veranderen? We gaan onze eigen touch geven aan het logo en aan de website, maar de frituur is nog maar vier jaar oud en nog steeds zo goed als nieuw. Veel zal er dus niet veranderen.” (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise