Australische-Oostduinkerkse chef Belinda bundelt koekjesrecepten in boek

Belinda presenteert haar eerste boek met koekjesrecepten.© MVO
Belinda presenteert haar eerste boek met koekjesrecepten.© MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Vorig jaar kreeg het aperitiefkoekje met kaas van de Oostduinkerkse chef Belinda MacDonald (47), met roots in Australië, een erkenning als West-Vlaams streekproduct. Nu presenteert ze haar eerste boek: ‘Belinda’s Homemade Cookies, 66 verrukkelijke koekjes uit heel de wereld’.

Belinda groeide op in het landelijke Wagga Wagga in New South Wales in Australië. Toen ze tijdens een reis door Europa Oostduinkerkenaar Gianni Biebuyck ontmoette, schoot Cupido zijn pijlen af … en Oostduinkerke werd haar nieuwe thuis. Intussen bouwden ze samen in hun zaak Belinda’s Kitchen een trouw cliënteel op dat 100 % fan is van Belinda’s unieke huisgemaakte koekjes, granola’s, authentieke Italiaanse pizza’s en gelato.

Smaakvolle koekjes uit de hele wereld

Alles begon in de keuken van Belinda’s grootmoeder. “Als klein meisje stond ik gebiologeerd naar haar te kijken terwijl ze koekjes maakte met een suikerlaagje”, lacht Belinda. “Ik proef ze nog als ik mijn ogen sluit! Daar is mijn liefde voor het bakken ontstaan. Ik loop al langer rond met het idee om een boek met koekjesrecepten te maken, maar door de coronalockdown kwam alles in een stroomversnelling.”

“Het is een boek geworden met 66 recepten die niet te moeilijk zijn maar die vooral véél smaak hebben. Het zijn koekjes uit de hele wereld: van de originele Australische brownies en lamingtons tot lekkernijen van Peru, Italië, Griekenland, Egypte, China, Israël tot België. Bij elk recept staat een verhaaltje: hoe ik het heb ontdekt, tijdens een reis, …”, vertelt ze.

Ingrediënten

“In het boek vind je ook gezondere recepten of geef ik tips hoe je de ingrediënten ‘gezonder’ kunt aanpassen. Er staan ook glutenvrije en lactosevrije recepten in. Waar ik heel veel belang aan hecht, is de kwaliteit van de ingrediënten. Daarin ga ik heel ver! Alles moet van topkwaliteit zijn en het moeten ook de juiste ingrediënten zijn. Mijn pizzabloem komt bijvoorbeeld van Italië, want ik wil alleen die bloem. Melk haal ik bij een lokale boer uit Beauvoorde, vers gemolken van zijn koeien. Boter wordt met rauwe melk gemaakt. En dat proef je!”

“Het moet allemaal lekker zijn, maar ook gezond, zonder additieven, bewaarmiddelen en kleurstoffen. Voor bakken heb je niet veel materiaal nodig: ik gebruik meestal mijn keukenmachine, maar je kunt net zo goed ‘oldskool’ aan de slag gaan met een kom, een lepel en een klopper of een mixer, en een beetje spierkracht om te kneden!”

Authentieke pizza’s

Belinda overhandigde het eerste exemplaar van haar boek aan burgemeester Marc Vanden Bussche en overtuigde hem van haar koekjeskunde met een assortiment versgebakken exemplaren. Intussen broeden Belinda en Gianni al op nieuwe plannen, en ze lichten al een tipje van de sluier: “In het najaar openen we naast onze zaak op de Zeedijk een kleinschalige pizzeria met authentieke pizza’s. Er zullen een 20-tal zitplaatsen zijn”, besluit ze enthousiast.

Het boek ‘Belinda’s Homemade Cookies’ kost 20,99 euro en is te koop in de boekhandel, bij Lannoo, via de webshop op www.belindaskitchen.be/ of in de zaak Belinda’s Kitchen Zeedijk 488 in Oostduinkerke.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.