Andy tovert voormalig café De Piraat om tot Bar Lucien: “Een eerbetoon aan mijn opa”

Andy Baeckelandt opent eind dit jaar Bar Lucien. © Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Lichtervelde is eind dit jaar een horecazaak rijker: in Bar Lucien zal je kunnen eten, drinken en nu en dan de dansbenen strekken. “Lichtervelde miste nog zo’n plek”, zegt uitbater Andy Baeckelandt (35).

Eind november 2023 sloot Café De Piraat in de Hoogstraat na tien jaar definitief de deuren. Brouwerij Omer Vander Ghinste, bekend van de bieren Bockor en Omer, besliste het aflopende huurcontract met uitbater Sander Haeghebaert niet meer te verlengen. De brouwerij had andere plannen met het pand.

Die plannen zijn nu bekend: het pand ondergaat de komende maanden een grondige facelift en herrijst in december als Bar Lucien. Gezicht van de zaak wordt Andy Baeckelandt (35). Ook Andy’s vrouw Julie Vansteelandt (33), met wie hij twee kindjes Jeroom (8) en Selah (5) heeft, zal geregeld in de zaak te zien zijn.

Tuin

Bar Lucien wordt volgens Andy een plek waar goede muziek, lekker eten en verfrissende drankjes samengaan. “Mijn vrouw en ik gaan geregeld iets eten, maar we misten een plek waar je achteraf nog even de dansbenen kunt strekken. Daar wilde ik verandering in brengen.”

(lees verder onder de Instagram-post)

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Andy werkte jarenlang aan zijn businessplan, overwoog even om Café Alcyon aan het station over te nemen en trok uiteindelijk vol goede moed naar de brouwerij in Kortrijk. “Ze waren onder de indruk van mijn plan”, straalt hij. “Ze hadden zelf ook ideeën, zo gaan we de tuin meer betrekken in de zaak door achteraan te werken met een groot schuifraam. We zullen werken met een mix van hoge praattafels en lage tafels met stoelen. Iedereen zal hier welkom zijn, of het nu is om een hapje te eten of gewoon iets te komen drinken.”

En dus ook om te dansen. “Wie op vrijdag en zaterdag liever niet op een stoel blijft zitten, zal in Bar Lucien ook aan het juiste adres zijn”, zegt Andy. “Maar we houden rekening met de buren: zo komt er een sas aan de ingang, zodat de geluidsoverlast beperkt blijft.”

Ode aan grootvader

Andy werkt vandaag als logistiek medewerker bij Mariasteen in Gits, maar zal zich straks fulltime bezighouden met Bar Lucien.

“Ik heb vroeger nog in de horeca gewerkt en heb altijd gezegd: op een dag wil ik mijn eigen zaak. Als kind diende ik al op in de voetbalkantine, die mijn ouders uitbaatten. Ondertussen leerde ik ook cocktails shaken. En koken doe ik ook heel graag, ik ben volop hapjes en gerechten aan het bedenken. Ook veggie en vegan. Wat je mag verwachten? Onder andere loaded nacho’s, taco’s, zoete aardappelfrietjes…”

De naam, Bar Lucien, is niet toevallig gekozen. “Toen ik op mijn zestiende een richting moest kiezen op school, raadde mijn opa Lucien me aan om voor de hotelschool te kiezen. Ik koos uiteindelijk voor iets anders, maar achteraf is gebleken dat hij gelijk had. Ik heb die naam dan ook gekozen als een soort eerbetoon.”

Volg Bar Lucien op Instagram via @bar.lucien. Studenten of flexijobbers mogen zich altijd melden.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier