25-jarige brouwerij Viven lanceert eigen whisky: “Een leuk nevenproject”

Tony Traen en Krystle Kerckaert van Viven Whisky (foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Naar aanleiding van haar 25ste verjaardag lanceert brouwerij Viven, met zaakvoerders Tony Traen en Krystle Kerckaert, een eigen whisky. “Het is een eerste van zeven whisky’s, verwijzend naar de Damse zevenster, die we de komende jaren zullen uitbrengen”, klinkt het.

Na een hele reeks populaire biertjes – zoals Viven Blond, Viven Master IPA en het alcoholvrije Viven Nada – brengt brouwerij Viven uit Sijsele nu voor het eerst ook een eigen whisky uit. Het bier Viven werd in 1999 gelanceerd door hobbybrouwer Willy De Lobel als ‘Kapel van Viven’ maar in 2004 overgenomen door de Sijseelse drankenhandelaar Tony Traen (41) en zijn vrouw Krystle Kerckaert (39).

Basisbrouwsel

“Viven bestaat nu dus 25 jaar en enkele jaren geleden hadden we al afgesproken om voor dat jubileum iets speciaals te doen”, zegt Tony Traen. “Vijf jaar geleden zijn we dan ook begonnen met de voorbereidingen voor een eigen whisky. Waarom precies een whisky? Het is voor ons eens iets helemaal anders maar toch zijn er ook linken naar naar het brouwen van bier. Het begint immers met een basisbrouwsel, een basisbier, dat we hier in de brouwerij hebben gemaakt. Voor het eigenlijke destilleren hebben we dan samengewerkt met de mensen van The Bassets Craft Distillery uit Ruiselede. Wij hebben wel zelf de aard en de stijl van de whisky gekozen.”

Zevenster

“Het gaat om een 100 procent malt whisky die gerijpt is op ‘virgin american oak’ vaten, die hebben al die tijd hier in de brouwerij gelegen. Dus gerijpt ‘op Damse bodem’. Het duurt sowieso drie jaar voor je van whisky mag spreken, dus er was wat geduld nodig, maar ik denk dat we nu wel een mooi product hebben: een mooi ronde, aangenaam drinkbare whisky met een alcoholpercentage verlaagd naar 46 graden. Het is overigens de eerste van zeven whisky’s, met in de dop ervan een verwijzing naar de Damse zevenster, die we in de komende jaren zullen uitbrengen. Iedere whisky heeft op een ander soort vat gelegen.”

“Het bier brouwen blijft voor ons de hoofdzaak maar dit is een leuk nevenproject. Van elke uitgave brengen we slechts 25 flesjes van een halve liter uit. Ze zullen vooral te koop zijn via het netwerk Prik&Tik drankenhandels maar uiteraard ook via onze webshop”, geeft Krystle nog mee.

Info: www.viven.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier