Oostendse Vistrap mag voortaan meer vis rechtstreeks leveren aan restauranthouders: “Eindelijk eens goed nieuws”

“Eindelijk eens goed nieuws. Ik zie dit echt als een ondersteuning van de kustvisserij”, getuigt Christel Dewaele. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De vissers die dagverse vis aan land brengen aan de Oostendse Vistrap mogen voortaan hun producten rechtstreeks verkopen aan de restauranthouders. Tot voor kort was er een vrijstelling van amper 100 kilogram en dat was te weinig. “Die vrijstelling wordt nu opgetrokken naar 500 kilogram en alles daarboven kan nu ook visueel gekeurd worden aan de Vistrap zelf”, duidt schepen Charlotte Verkeyn (N-VA).

Begin februari was minister van Zelfstandigen David Clarinval (MR) op bezoek in Oostende. Hij was daar op uitnodiging van burgemeester Bart Tommelein, schepen van Economie Charlotte Verkeyn, Peter Craeymeersch (directeur Toerisme) en Filip Roelandts (directeur Economisch Huis).

Nieuw Koninklijk Besluit

De noordzeevis stond tijdens het overleg centraal en daarbij werd ook de problematiek aangekaart dat de lokale horeca de vers gevangen vis eigenlijk niet rechtstreeks bij de Vistrap kan kopen, mits een vrijstelling van 100 kilogram.

De minister zou de wetgeving bekijken en daaruit volgde een nieuw Koninklijk Besluit. Dat laat de rechtstreekse levering van dierlijke producten aan de eindverbruiker nu toe tot maximum 500 kilogram.

“Het is zo dat alles boven die 100 kilogram waarvan sprake visueel gekeurd moest worden in de Oostendse vismijn”, duidt de schepen. “Nu is er die vrijstelling tot 500 kilogram, maar de vissers hoeven met hun product niet meer naar de vismijn te zeulen als ze boven die 500 kilogram gaan, want de voedselinspectie kan voortaan ook keuren aan de Vistrap zelf en dat is een enorme stap voorwaarts.”

“We hebben het de laatste jaren niet gemakkelijk gehad. Deze versoepeling geeft ons wat meer ademruimte” – reder Christel Dewaele

Vooral die visuele keuring was een doorn in het oog van de kustvissers. “Er was ook niet elke dag veiling en dus zaten wij met een probleem”, stelt Christel Dewaele, reder van de O.191 ‘Romy’.

“Die 100 kilogram vrijstelling was veel te weinig en dus zijn wij blij met het vijfvoud dat nu van een vrijstelling geniet. We zijn blij dat men nu eindelijk het belang van de korte keten inziet. Eindelijk eens goed nieuws. Ik zie dit echt als een ondersteuning van de kustvisserij. We hebben het de laatste jaren niet gemakkelijk gehad. Deze versoepeling geeft ons wat meer ademruimte.”

Korteketenverhaal

Ook Lorenzo Desmit, reder van de O.152 ‘Aran’ is positief. “We zijn natuurlijk blij met de hele Vistrap”, zegt hij. “Dat we nu onze vangst tot 500 kilogram rechtstreeks mogen leveren aan de horeca en zij dus de meest verse, kwalitatieve vis kunnen serveren, valt mooi in het korteketenverhaal en dat komt de samenwerking tussen de visserij en de horeca alleen maar ten goede.”

Burgemeester Bart Tommelein – ooit minister van Noordzee – is blij met de versoepeling. “De nieuwe regels hebben een positieve impact op de korte keten en voor zowel voor de handelaars en de consumenten is dat goed nieuws”, zegt hij. “Niet alleen de vissers zelf, maar ook de restauranthouders zijn dus blij met de nieuwe wetgeving.”

“Onze ingrediënten kunnen niet verser zijn dan als ze direct van onze Vistrap komen”, zegt Tom Vanhaecke van restaurant Le Bassin. “Het nieuwe Koninklijk Besluit zal het ook voor de restauranthouders gemakkelijker maken om dagverse vis te kopen. Nu was er een limiet tot 100 kilogram en die keuring zagen veel vissers niet zitten, maar nu krijgen we dus meer vis door het optrekken van de vrijstelling naar een vijfvoud.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier