Handelaars De Panne beoordelen coronamaatregelen

Deze zomer mochten er extra terrassen voorzien worden in De Zeelaan. © MVO
Redactie KW

Unizo De Panne-Adinkerke bevroeg ruim 100 handelaars over de coronamaatregelen. Daaruit blijkt dat niet alle sectoren evenveel vruchten plukken van de ondersteuningsacties. De zelfstandigenorganisatie vraagt aan het gemeentebestuur van De Panne een behoefteonderzoek per sector.

Net na de zomer lanceerde Unizo De Panne-Adinkerke een enquête. Die vulden 110 ondernemers in. Dat waren zowel gevestigde waarden als prille starters en actief in verschillende sectoren. Voorzitster Sabine Vanhove-Van der Maelen licht een aantal resultaten toe. “Op federaal niveau moesten steunmaatregelen zoals de hinderpremie en het overbruggingsrecht op basis van omzetcijfers berekend worden maar ook op lokaal vlak is er werk aan de winkel.”

De Pannebon

Een eerste actie die ter sprake komt, is de Pannebon. “De detailhandel is positief over dat initiatief, de hotelsector iets minder”, stelt Sabine vast. “Toch is die bon geen extra inkomen maar een voorafbetaling van een aankoop. Regelmatig lees ik ‘vergiftigd geschenk’ wijzend op de extra inkomsten tijdens de lockdown maar een omzetdaling in de maanden dat de bon besteed kan worden.”

“Bovendien konden mensen de bon te laat inwisselen en is het niet correct dat een bedrijf dat wel voltijds kon blijven werken toch kon intekenen op de actie.”

Eenrichtingsverkeer Zeelaan

Over het invoeren van het éénrichtingsverkeer en het gedeeltelijk afsluiten van de Zeelaan deze zomer zijn de meningen verdeeld. “De ondervraagden klagen over een sterke omzetdaling omdat de vlugge shopper door de complexe verkeerssituatie De Panne links liet liggen. Extra terrassen in de Zeelaan is goed maar daarvoor moeten geen parkeerplaatsen opgeofferd worden of de rijbaan kleiner gemaakt worden.”

“De groezelige sfeer in de Kasteelstraat, Duinkerke- en Nieuwpoortlaan doet afbreuk aan het imago van onze gemeente. De Panne is bovendien meer dan de horeca alleen. Waarom mag een café-uitbater een extra terras zetten maar mag een lokale handelaar niet hetzelfde stuk openbaar domein gebruiken?”

En als besluit stelt voorzitster Sabine Vanhove-Van der Maelen dat de ondernemers dringend een behoefteonderzoek per sector vragen. “Zo kunnen de beleidsmakers hun plannen daarop afstemmen. We willen met Unizo graag mee brainstormen over hoe we de huidige coronacrisis het hoofd kunnen bieden.” (GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier