Gentse neuzenverkoper start culinair concept in Sint-Idesbald

Carl Demeestere en Aagje Everaert. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Carl Demeestere zal wel voor altijd worden geassocieerd met de ‘neuzekesoorlog’ in Gent, maar met zijn nieuwe culinaire concept See&Sea Beach Brasserie in Sint-Idesbald (Koksijde) bewijst hij dat hij nog heel wat in zijn mars heeft. In Aagje Everaert vond hij de ideale soulmate om samen met hem aan zee in zee te gaan.

“Om te beginnen wil ik alle misverstanden rond de neuzenhistorie uit de weg ruimen”, steekt Carl van wal. “Mijn cuberdons zullen nog altijd worden verkocht in Gent, maar ik organiseer de zaken vanop afstand en vertrouw op mensen die mij toegewijd zijn. Het toeval wil dat ik een tijd geleden dit pand in Sint-Idesbald ontdekte, en met het uitzicht dat je hier hebt kan je niet anders dan verliefd worden op de zee. Dit is toch het mooiste stukje van de kust tussen Nieuwpoort en De Panne. En ik heb ook een band met deze streek: ik ben een ‘Coxydien’ van Hotelschool Ter Duinen. Maar achter het fornuis ga je me niet vinden… Dat is het domein van mijn Gentse buurvrouw Aagje Everaert. Wij vormen samen een uitstekend duo dat elkaar aanvult. We hebben soms wel andere ideeën, maar dat leidt dikwijls tot verrassende resultaten. Het was de bedoeling om op 1 april te openen, maar daar stak corona een vervelend stokje voor…”

Workshops in het najaar

“We zijn dus met vertraging voorzichtig gestart op 8 juni, en al onze plannen zullen gefaseerd worden gerealiseerd. In de eerste plaats willen we de mensen een uniek zitje aanbieden waar ze de hectische drukte kunnen ontlopen, waar ze even kunnen onthaasten en relaxen. See&Sea heeft een geweldige troef: nergens heb je zo’n uniek ‘tableau vivant’ als decor dat ontelbare keren per dag verandert! Dat is onbetaalbaar, maar daarmee bedoel ik helemaal niet dat zich dat weerspiegelt in onze prijzen. We willen de donkere najaars- en winterdagen kleur geven met workshops, kunstprojecten. We plannen feesten op verplaatsing of klanten kunnen de zaak afhuren… Nu al kunnen mensen de sfeer van See&Sea thuis proeven. In onze Food Boutique kunnen ze proevertjes, de signatuurgerechten van Aagje en een exquis wijntje bestellen.”

Borden uit Keiem

Aagje kent het culinaire klappen van de zweep… “Ik kom uit een horecamilieu en ben in 1982 mijn eerste restaurant in Beveren-aan-de-IJzer gestart”, zegt ze. “Later ben ik naar Gent getrokken, waar ik 15 jaar De Hel aan de Kraanlei heb gerund. Ik heb ook jaren lesgegeven in het avondonderwijs voor volwassenen en was een periode schooldirecteur voor 500 cursisten die een kookopleiding volgden en 200 die naailes volgden. Ik verzorgde ook privécatering en heb sociaal restaurant De Ooievaar in Gent mee opgestart.”

“Maar het bleef kriebelen om weer een eigen zaak te beginnen. Iets nieuws creëren geeft me ‘power of life’. Ik tracht alle dingen te doen in schoonheid en in wijsheid. Dat is wel mijn levensmotto… Ik kook om gasten te plezieren, maar ik geniet ook zelf van een mooie creatie en een mooie presentatie. En ook het bord is belangrijk. Onze borden heb ik laten maken door Naïque Barbier van Klay Belgium in Keiem. Haar artistieke design, de imperfecte schoonheid van keramiek met mijn logo ‘AE’ erin past helemaal bij mijn ‘zuivere zielsprincipe’.” Koken is voor Aagje veel meer dan kokkerellen: ze verovert met haar fijnzinnige creaties en de manier waarop ze die op elk bord tovert de harten en alle zintuigen van haar gasten. “Ah ja” lacht ze… “L’amour ça se cuisine tous les jours…”

De kaart ziet er alvast verleidelijk en origineel uit, met voorafjes als vitello maccarello of artisanale ossenstaartkroketjes, een delicatessensalade uit de Noordzee, een hartige strandtaart en een soufflé glacé au Grand Marnier als afsluiter.

See&Sea Beach Brasserie, Zeedijk 106, Sint-Idesbald. Juni: open vrijdag/zaterdag/zondag: 11 tot 21 uur. Vanaf 1 juli elke dag van 11 tot 21 uur. Food Boutique: 1 dag vooraf bestellen en betalen via bonjour@seeandsea.be – tel. 0467 04 11 31.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier