Feestzalen ‘t Waaihof en Brasserie De Laiterie in Kortrijk staan te koop

© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Vastgoedkantoor Leonards Immobiliën plaatste onlangs het bericht ‘Te koop: uniek eigendom met feestzaal en woonst gelegen aan het Astridpark in Kortrijk.’ Het gaat om feestzalen ‘t Waaihof en Brasserie De Laiterie. Vraagprijs is 1,3 miljoen euro.

Herberg De Laiterie in het Parc du Peuple, het huidige Koningin Astridpark, werd gebouwd als ‘woonhuis met herberg’ in 1898, toen het Frans nog hoogtij vierde in Vlaanderen. Het was een café, danszaal en ook restaurant waar de Kortrijkse burgerij haar zinnen verzette. De eerste bazin was Madame Léa, later opgevolgd door de illustere ‘Schone Dahlia’, een bazin die grote sigaren rookte. Tot in 1920 werd op zondag een concert gegeven. De West-Vlaamse schrijver van boeken en toneelstukken Willem Putman kwam er elke dag langs voor een koffie en het lezen van zijn krant. Onder het pseudoniem Jean du Parc schreef hij het bekende werk ‘Christine Lafontaine’.

Legende

Volgens een hardnekkige legende was de Laiterie gebouwd door koning Leopold II voor zijn maîtresse Blanche Delacroix, alias Caroline Lacroix. Zij kreeg van hem later de niet-rechtsgeldige titel Barones van Vaughan. Het ‘woonhuis met herberg’ staat sinds 2009 op de lijst van bouwkundig erfgoed. Het uitzonderlijke gebouw heeft een perceeloppervlakte van ongeveer 1.100 m² en omvat enkele feestzalen, Brasserie De Laiterie en een woongedeelte.

Feestzalen 't Waaihof en Brasserie De Laiterie in Kortrijk staan te koop
© Beeldbank Kortrijk

In 1959 kreeg het gebouw de naam Feestzalen ‘t Waaihof. Het werd een begrip in de regio net door die grote feestzalen waar menig huwelijksfeest werd gegeven. De huidige eigenaar Guy Maas (52) ging er in 2000 als kelner aan de slag. In juli 2005 nam hij zelf de zaak over. “Toen we hier kwamen wonen, hebben we heel wat verbouwingen en restauraties uitgevoerd: parketvloeren, betere verlichting en betere isolatie. Toen de zaak van ons was hebben we de zolder omgevormd tot een volwaardig appartement”, zegt Guy, die samen met zijn vrouw Christel Van den Bosch de zaak runt.

1,3 miljoen euro

In 2005 kwam er de brasserie bij. “We hebben de brasserie De Laiterie genoemd omdat dit de vroegere naam is van het Waaihof.” De drie feestzalen hebben nu een capaciteit van 500 zitplaatsen en het woongedeelte heeft twee open leefruimtes, vier slaapkamers en twee badkamers. Het gebouw staat nu dus te koop voor 1,3 miljoen euro. “Ik wilde al een tijdje weg, maar Guy wilde blijven”, zegt Christel. “We blijven de zaak runnen tot er een overnemer gevonden is”, besluit Guy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier