Onderzoeker Filip Vanaeken geeft de strijd voor ondergronds alternatief voor Ventilus niet op: “Er is wél een oplossing mogelijk”

Filip Vanaeken, de bouwkundige die al sinds 2019 op eigen houtje het Ventilus-dossier onderzoekt, blijft pleiten voor een ondergronds alternatief op gelijkstroom. © Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

Filip Vanaeken, de bouwkundige die al sinds 2019 op eigen houtje het Ventilus-dossier onderzoekt, blijft pleiten voor een ondergronds alternatief op gelijkstroom. Volgens Vanaeken is de huidige geplande hoogspanningsverbinding onvergunbaar. Hij stelde vrijdagavond in het Skyline park in Izegem zijn oplossing voor aan een vijftigtal aanwezigen, aan de hand van een uitgebreide presentatie.

Naast vertegenwoordigers van de burgerplatformen en van het ondernemersplatform waren de burgemeesters van Ardooie, Deerlijk, Ledegem en Wingene vrijdagavond aanwezig. Ook parlementsleden Carmen Ryheul (Vlaams Belang) en Bart Dochy (CD&V) waren erbij. Die laatste trad eerder al op als woordvoerder van de burgemeesters. “De presentatie ging breder dan louter Ventilus en het lijkt me nu in elk geval heel duidelijk dat de ondergrondse optie in België niet voldoende onderzocht werd”, aldus Dochy. “Dat is een belangrijk argument tegen de vergunning voor Ventilus.”

Ondergrondse lijn

Vanaeken beweert al langer dat een ondergrondse lijn de beste oplossing is, maar die oplossing heeft hij nu ook in detail uitgewerkt, gestaafd met voorbeelden uit het buitenland. “Onder meer in Duitsland en Nederland worden er nu al nieuwe ondergrondse verbindingen aangelegd op gelijkstroom”, legt hij uit. “Gekoppeld aan de voorziene verzwaringen van bestaande hoogspanningslijnen kan dat ook perfect in België. Een argument tegen die ondergrondse oplossing destijds was dat het onzeker was of die technologie overal in Europa uitgerold zou worden. Welnu, we zijn een paar jaar verder en we kunnen stellen dat ondergrondse verbindingen op 2 gigawatt zonder twijfel overal de standaard worden in Europa. Alles op elkaar afstemmen kan dus perfect. Hardnekkig blijven vasthouden aan bovengrondse wisselstroom is achterhaald en zelfs ronduit gevaarlijk. ”

Zowel de burgerplatformen als de betrokken burgemeesters zijn van plan om het dossier, dat mogelijk begin maart definitief goedgekeurd zal worden door de Vlaamse regering, juridisch aan te vechten. “Juridische procedures en nog meer weerstand zijn onvermijdelijk”, reageert Heidi Deleu van burgerplatform Leefbaar E403. “Terwijl de oplossing nochtans voor de hand ligt. De technieken en mogelijkheden rond gelijkstroom zijn zo sterk geëvolueerd in de laatste jaren dat een oplossing zonder risico’s op gezondheid kan uitgewerkt worden. Wij blijven vanuit de burgergroepen voorstellen ondersteunen in gelijkstroom en zijn er nog veel meer dan vroeger van overtuigd dat dit de enige manier is om dit dossier te deblokkeren.”

Toekomst tienduizenden mensen

Vanaeken, die sinds mei 2019 naar eigen zeggen al 5.000 uur onderzoek in het dossier investeerde, had ook de betrokken ministers uitgenodigd op de voorstelling, maar die waren er niet bij. “Dat ze er persoonlijk niet bij waren begrijp ik, maar er waren zelfs geen vertegenwoordigers”, aldus de onderzoeker. “Dat baart me zorgen, want dit gaat per slot van rekening over de toekomst van tienduizenden mensen, voor vijftig jaar ver. In het licht van een valabel alternatief is het maatschappelijk onverantwoord om Ventilus bovengronds te realiseren. Ofwel kiezen we voor een beter leefmilieu voor tienduizenden betrokkenen in ruim honderd gemeenten, ofwel gaan we voor quasi onbewoonbare stralingszones.”

Een samenvatting van de presentatie van Vanaeken is te vinden op de website zonderkanker.be. (SV)