IN KAART Energiearmoede: niet enkel een probleem in centrumsteden

6.232 West-Vlaamse huishoudens hebben thuis een budgetmeter, wat erop wijst dat ze niet in staat zijn om hun elektriciteitsfactuur te betalen. © VREG
Phebe Somers

Energiearmoede kan op verschillende manieren in kaart gebracht worden. Het aandeel actieve budgetmeters is zo’n indicatie over hoeveel mensen in financiële moeilijkheden zijn gekomen door de hoge energiefacturen. Volgens nieuwe cijfers heeft in West-Vlaanderen dit jaar bijna 11 op 1.000 afnemers zo’n budgetmeter hangen thuis, daarmee doen we het beter dan het Vlaamse gemiddelde.

Wie de facturen van een commerciële energieleverancier niet kan betalen, kan in aanmerking komen voor een sociaal tarief. Als ook die facturen onbetaald blijven, wordt er een verplichte budgetmeter geplaatst bij de klant. Het systeem werkt met betaalkaart waar de klant geld moet opzetten. De klant kan dan elektriciteit gebruiken tot het bedrag op is. In onze provincie bevinden 6.232 huishoudens zich in deze situatie. Voor gas bestaat er ook zo’n meter, maar niet alle woningen hebben een gasaansluiting, daarom is deze indicator niet geschikt om een beeld te krijgen van energiearmoede.

Kleine gemeentes ontsnappen er niet aan

Vaak wordt gedacht dat een dergelijke vorm van armoede vooral in centrumsteden voorkomt, niet is echter minder waar. Het kleine Mesen, dat slechts 461 huishoudens telt, heeft het hoogste aandeel budgetmeters van heel Vlaanderen. Exact 24 huishoudens hebben er eentje hangen, dat komt neer op zo’n 51 meters per 1.000 afnemers. Een pak meer dan het West-Vlaamse (10,8 promille) en zelfs het Vlaamse (12,4 promille) gemiddelde.

Ook Menen, Spiere-Helkijn, Lo-Reninge en Wervik scoren slecht. Ter vergelijking met enkele grotere West-Vlaamse steden: in Diksmuide zien we slechts 7,2 meters per 1.000 afnemers, in Kortrijk 15,7, in Brugge 10,5, in Ieper 12,6 en in Roeselare 13.

Reële armoede ligt hoger

Het minst aantal budgetmeters vinden we in gemeentes zoals Damme, Koksijde, Knokke-Heist, Jabbeke en Nieuwpoort. Daar kampt gemiddeld zo’n 5 op 1.000 inwoners met energie-armoede. Wanneer we de vergelijking tussen alle Vlaamse provincies willen maken zien we al snel dat de cijfers redelijk gelijklopen, behalve in Oost-Vlaanderen.

Zoomen we in op de evolutie doorheen de jaren in onze eigen provincie, dan zouden we kunnen concluderen dat er dit jaar nog nooit zo weinig mensen problemen hadden om hun elektriciteitsfacturen te betalen. Klinkt contradictorisch, gezien de huidige hoge tarieven, en dat is het ook. Volgens de Vlaamse regulator en elektriciteits- en gasmarkt werden er namelijk tijdens de lockdownperiodes in 2020 en 2021 geen budgetmeters geplaatst, terwijl en wél meer mensen in financiële moeilijkheden zijn geraakt door de energieprijzen. Er wordt verwacht dat de cijfers dus zeker zullen stijgen eens de plaatsingen opnieuw als voorheen kunnen ingepland worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier