Bruggelingen kunnen zonnepanelen kopen op andermans dak: “Lokale, duurzame energie opwekken”

Bij de lancering van de Brugse zonnetuin op ‘t Zand mocht ook de naar verluidt grootste mobiele zonne-installatie ter wereld niet ontbreken. © CGRA
Cesare Gregori
Cesare Gregori Medewerker KW

De Brugse buurtbewoners, de vzw Brugge Geeft Energie en energieplatform Bolt lanceerden vandaag de Brugse zonnetuin, een collectieve energietuin waar je zonnepanelen koopt zonder dat ze op jouw dak liggen. Stad Brugge ondersteunt het project vanuit het klimaatplan BruggeNaarMorgen.

“Er zijn veel Bruggelingen die geen zonnepanelen kunnen plaatsen omdat ze bijvoorbeeld in een appartement wonen of omdat de financiële middelen ontbreken. Dat terwijl er bedrijven zijn die voldoende plek hebben, zoals op industriële daken. Een collectieve zonnetuin is voor ons dé oplossing om samen met de burgers de stad te verduurzamen”, zegt Pieterjan Verhaeghen, medeoprichter en CEO van Bolt.

De zonnepanelen komen terecht op het dak van het Brugs tegelbedrijf Tyles, dat langs de Pathoekeweg gevestigd is. “We maken van de gelegenheid gebruik om het dak van 12.000 vierkante meter te renoveren. Er worden daar 3.400 panelen op gelegd en Bruggelingen zullen via www.brugsezonnetuin.boltenergie.be 4, 8, 12 of 16 zonnepanelen kunnen aankopen”, aldus zaakvoerder Guy Royaux, die zich sterk maakt dat de installatie al in augustus operationeel zal zijn.

Groepsaankoop

De zonnepanelen worden in groep aangekocht, wat van de Brugse zonnetuin een collectief energieproject maakt. Huishoudens die deelnemen worden voor een periode van 25 jaar vergoed voor de hoeveelheid stroom die de zonnepanelen opwekken. Zo kunnen deelnemers zich indekken tegen stijgende marktprijzen en betalen ze zo’n 40 procent minder voor de zonnepanelen dan wanneer ze die op hun eentje zouden kopen. De zonnetuin wordt volledig beheerd door het energieplatform Bolt, dat instaat voor zowel de installatie als het onderhoud, de reparatie en verzekering van de zonnepanelen.

Het project is in eerste instantie bedoeld voor Bruggelingen die in de Brugse binnenstad zelf geen zonnepanelen kunnen leggen. Na 31 maart wordt de zonnetuin ook opengesteld voor andere huishoudens in Vlaanderen.

Ambitieus project

“Bolt en de Brugse buurtcomités zijn ervan overtuigd dat we het klimaatprobleem enkel kunnen oplossen als elke Belg zélf lokale, duurzame energie begint op te wekken. Met dit project geven we meer mensen de kans om dat te doen”, aldus nog Pieterjan Verhaeghen.

“Deze Brugse Zonnetuin is een heel ambitieus project, waarmee we een heel grote stap zetten in het bereiken van onze klimaatdoelstellingen. We hopen dat ook andere bedrijven en organisaties volgen”, vult schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier