Eerste boerenmarkt in Mariakerke gigantisch succes

De aanwezigheid van de Boerenmarkt in Mariakerke wordt na een half jaar geëvalueerd. © GLO
Gillian Lowyck

Stad Oostende organiseerde afgelopen week voor het eerst een boerenmarkt op het Mariakerkeplein. Een groot succes, want er stonden lange rijen en veel handelaars waren uitverkocht. De bedoeling is om voortaan in alle Oostendse wijken markten te organiseren.

Stad Oostende organiseert in samenwerking met het Economisch Huis Oostende een gloednieuwe Boerenmarkt: een markt waar iedereen terecht kan voor verse producten, rechtstreeks te koop bij de producent. De Boerenmarkt zal om de twee weken op woensdag plaatsvinden op het Mariakerkeplein.

Op de eerste editie was het over de koppen lopen. Je kon producten kopen bij KopjeZwam, ’t Herdertje, Bakkerij Decock, Vishandel Maxim, Steffi-Fruit, Hoevevlees ’t Eendenhof, Specerietje en Hoevewinkel ’t Lindeke.

De boerenmarkt is een extra stimulans voor de lokale economie in Oostende. Schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn (N-VA): “Het Economisch Huis Oostende zet zich in om de lokale economie te ondersteunen en te stimuleren. Op de Boerenmarkt komt de Oostendenaar in direct contact met de lokale producent, waardoor dit initiatief perfect past in het verhaal van lokaal kopen en aansluit bij onze slogan #ikkoopinoostende.”

In alle wijken

“We willen verschillende soorten markten uitproberen in verschillende wijken. Tenslotte komt zo’n markt ook de lokale handelaars ten goede, want meer mensen komen naar de wijk. Het is de bedoeling om dit ook uit te rollen naar de andere wijken. Dat hoeft geen boerenmarkt te zijn, pakweg een belevingsmarkt kan ook. We zullen telkens kijken naar het DNA van de wijk.”

Stad Oostende heeft onder de noemer Oostende Oogst ook een eigen voedselstrategie. “Lokale en verse voeding leeft in Oostende. Dat voelen we aan het stijgend aantal leden in de Biopluktuin én het succes van onze hoevewinkel in de Tuinen van Stene. Dat we nu samen met het Economisch huis opnieuw een Boerenmarkt kunnen organiseren is een meerwaarde, zowel”, zegt schepen Silke Beirens (Groen).

Ook de standhouders zijn enthousiast. “De boerenmarkt was een succes voor ons”, zegt Luc David van bakkerij Decock. “Het is zeker voor herhaling vatbaar, liefst zelfs wekelijks. Maar sowieso doen wij heel graag moeite om lokaal voedsel te promoten. Dat zit in ons DNA.”

Een overzicht met de exacte data en aanwezige standhouders van de boerenmarkt vind je op www.oostende.be/boerenmarkt en op www.economischhuis.be. De aanwezigheid van de Boerenmarkt in Mariakerke wordt na een half jaar geëvalueerd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.