Durlet-topman Pieter Vanzieleghem uit Izegem gestorven

Hoewel Pieter sinds 2005 met pensioen was, bleef hij nog steeds goed op de hoogte van het reilen en zeilen binnen het bedrijf. (foto Durlet) © (foto Durlet)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Op maandag 25 februari is in Knokke Pieter Vanzieleghem overleden. De voormalige topman van design-meubelproducent Durlet uit de Werkhuizenstraat werd 74 jaar. Vanzieleghem vormde de tweede generatie binnen het bedrijf.

Durlet werd in 1966 opgericht door Egide Durlet, die uitpakte met een eigen meubelmark gebaseerd op vernieuwde design van de hand van Drie Duitse ontwerpers.

Dat deed hij samen met Luciaan Vanackere. Twee jaar later maakte Egides stiefzoon Pieter Vanzieleghem zijn entree in het bedrijf. “In datzelfde jaar stond hij mee aan de wieg van de biënnale Interieur in Kortrijk”, vertelt Pieters zoon Anton, die op vandaag het familiebedrijf met ruim veertig werknemers leidt. “Design is nu alomtegenwoordig, maar in de periode dat Durlet opstartte moesten ze nog tegen de stroom invaren. Ook met de biënnale was dat het geval. Dat ze zo’n succes is geworden toont aan dat ze het toen bij het rechte eind hadden. Mijn vader heeft mee Vlaanderen op het vlak van design gevormd en daar zijn we fier op.”

Vlaams Parlement

Pieter hield zich binnen Durlet bezig met de verkoop en de zoektocht naar nieuwe markten. “Dankzij hem zijn we ons onder andere ook op musea en hotels gaan richten”, vertelt Anton. “Een project waar hij heel trots op was, is de bemeubeling van het Vlaams Parlement. Zowel het auditorium als de vergaderzalen beschikken over Durlet-meubelen. Een hele eer. Waar hij ook trots op was,, was het leveren van speciaal gemaakte meubels voor de vrijetijdszones in de schepen van baggeraar Jan De Nul. Die moesten compact zijn zodat ze door de kleine deuren zouden raken.”

Met Durlet vaarde Pieter Vanzieleghem tegen de stroom in

Pieter Vanzieleghem ging in 2005 met pensioen, maar bleef nog op de hoogte van het reilen en zeilen binnen Durlet. Enkele jaren geleden sloeg het noodlot toe. “Mijn vader kreeg bij een ongeval een zwaar hersentrauma en had afasie, een taalstoornis waardoor hij nauwelijks nog kon communiceren. Zijn laatste jaren bracht hij door in een woonzorgcentrum in Knokke, waar hij maandag overleed. De begrafenis vindt op vrijdag 1 maart om 11 uur in de kerk van Lendelede plaats. Het familiegraf bevindt zich op de lokale begraafplaats en daar wordt hij bijgezet. (vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier