Dumoulin Bricks ontwikkelt XL-stenen voor nieuwe robot: rendement hoger, werklast stuk lager

De nieuwe lijmblokken zijn best indrukwekkend qua grootte. Je herkent rechtstaand: Mattias Serroen, Charlotte Vandermersch en Ann-Sophie Verhack. Zittend Delphine Vandermersch en Sterling De Staebel. (foto SB) © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Met cobot Robbie kun je de ruwbouw van een woning dubbel zo snel en op halve kracht realiseren. De bouwkraan werd ontwikkeld in Limburg, de stenen worden gebakken bij Dumoulin Bricks in Roeselare. Het innovatieve concept wordt op woensdag 4 maart voorgesteld op Batibouw. Dumoulin Bricks ontwikkelde dus snelbouwstenen van 50 cm op 50 cm. “Bedoeling is vooral ook om het werk voor de metsers ergonomischer te maken”, zegt Charlotte Vandermersch.

Dumoulin Bricks herbergt een van de modernste steenbakkerijen van Europa en dat langs de Moorseelsesteenweg in Roeselare. Er gaat meer dan 80 jaar ambachtelijke kennis schuil in het bedrijf, maar de nieuwe installatie is operationeel sinds mei 2012. In 2015 kwam daar een depot bij in Genk. “De stenen worden hier gebakken, maar via het kanaal in Roeselare naar Limburg verscheept. Een lading per boot spaart 50 vrachtwagens op de weg uit“, vertelt Charlotte Vandermersch.

Ook al in Limburg vond Dumoulin Bricks een partner. “Marchetta is een bouwonderneming van een 50-tal personeelsleden, maar ook zij ondervinden problemen om metsers te vinden. Het beroep wordt als zeer zwaar ervaren en er duiken fysieke klachten op. Daarom wilden ze een meer ergonomische manier vinden om te bouwen. De Sagoma Group doet voor hen research en ontwikkelde Robbie, een innovatieve cobot. De robot is zo ontworpen dat grote lijmblokken op een snelle, veilige en ergonomisch verantwoorde manier kunnen opgetild worden en naar de juiste plaats worden begeleid. Het bouwen en verlijmen gaat dubbel zo snel en op halve kracht.”

De cobot Robbie is makkelijk verplaatsbaar. “Het is ook makkelijk bedienbaar. Het is een permanente arbeidskracht die kan ingeschakeld worden op de werf.”

XL lijmblokken

Maar waar komt Dumoulin Bricks nu in het verhaal. “Standaard maken wij lijmblokken van 25 cm hoog en 50 cm breed. We hebben nu XL blokken ontwikkeld die 50 op 50 cm groot zijn. Gezien Robbie er per handeling twee pneumatisch kan verplaatsen, kun je met twee handelingen al een vierkante meter muur plaatsen.”

https://www.youtube.com/watch?v=MIcwrMAdcQQ

De lijmblokken zijn keramisch en dus duurzaam bouwmateriaal. Op de blokken zijn verticale lijnen aangebracht, die het versnijden tot flexibele passtukken makkelijker maken.

Robbie heeft een draagcapaciteit van 60 kg, een reikwijdte van 10 meter en een draaicirckel van 360 graden. “Robbie is ook eenvoudig door één persoon te bedienen. Het rendement gaat aanzienlijk de hoogte in, maar vooral ook de fysieke belasting van het personeel gaat een stuk omlaag.”

Bekijk het filmpje op www.kw.be/roeselare.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.