Doe-het-zelfzaak Knap Op viert veertigste verjaardag

Op de foto zien we Koen Vandenberghe, Germain Deruytter en Gisèle Packeu. (foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Knap Op, de bekende doe-het-zelfzaak langs de Torhoutsesteenweg mag op 5 juli 40 kaarsjes uitblazen. “We hebben hard moeten knokken om te staan waar we nu staan”, vertelt Germain Deruytter.

Germain Deruytter (77) en Gisèle Packeu (80) blikken terug op een bewogen 40 jaar. Vooral het begin was moeilijk, maar 40 jaar later bestaat ‘Knap Op’ nog steeds. Op 5 juli 1980 opende de doe-het-zelfzaak voor het eerst de deuren. “Het was hard knokken in die tijd”, herinnert Germain zich nog goed. Germain behaalde een diploma A3 lasser en een diploma A2 mechanica en volgde ook nog een studie technisch ingenieur. Maar zoals elke jonge Belg in die tijd moest ook Germain zijn dienstplicht vervullen. “Na mijn legerplicht werkte ik bij Ford Genk, Atlas Copco in Wilrijk en bij La Brugeoise et Nivelles BN in Brugge, dat later Bombardier werd. Toch wou ik al van kindsbeen werken als zelfstandige. Eerst speelde ik nog met het idee om een metaalconstructiebedrijf over te nemen, maar die plannen werden al snel van de tafel geveegd. In de zoektocht naar een zelfstandige bezigheid kwamen we in contact met een bedrijfsconsulent. Die raadde ons aan om de doe-het-zelfmarkt in Oostende te onderzoeken.”

Knokken

Uit een studie van de Hogeschool Gent bleek dat er nood was aan een doe-het-zelf-inplanting van 1.800 m² in Oostende. “Vele nachten heb ik wakker gelegen, maar na veel wikken en wegen hebben we de knoop doorgehakt. Een eigen zaak van 600 m² was een feit”, glundert Germain. De vreugde was echter van korte duur. “Op amper 200 meter van de plaats waar wij onze zaak openden werd een nieuwe doe-het-zelfzaak van maar liefst 1.800 m² opgetrokken. Drie maanden later kwam daar nog een zaak bij, aan de overzijde van de straat.” Twee jaar na de opstart ging de tweede zaak failliet en nog eens drie jaar later sloot ook die eerste de deuren voorgoed. “Wat was dat knokken toen. Ons grote geluk was dat we zelf al het werk op ons namen en geen personeel nodig hadden.” In 1984 kwam een kentering. De zaak werd uitgebreid naar 1.000 m² en er kwamen drie extra personeelsleden bij. “Ons personeel is altijd in de zaak betrokken geweest. Elk had zijn eigen specialisatie.”

Zes jaar na de uitbreiding vervoegde ook dochter Kathleen (50) de zaak nadat ze haar studies graduaat boekhouden had beëindigd. Ook haar man, Koen (49), kwam er een jaar later bij. “We spitsten ons toe op vier speerpunten: tuin, gereedschap, metaalwaren en bouwbenodigdheden. Onze winkel werd al snel te klein en in 1997 kwam er een uitbreiding van 1.000 m² en elf jaar later kwam daar nog eens 1.300 m² bij. En zelfs nu denken we na over een nieuwe uitbreiding.”

Zelfstandigheid

De drang naar zelfstandigheid zat er bij het koppel steeds in en ook de kleinkinderen kunnen nog die weg op gaan. “Onze oudste kleinzoon Jonas (24) deed na zijn studies als industrieel ingenieur nog 2 jaar supplement om een masterdiploma economie te behalen. Onze jongste kleinzoon Arne (21) studeert momenteel als burgerlijk ingenieur en moet nog één jaar afwerken. Na wat industriële ondervinding kunnen ze nog altijd kiezen waar hun toekomst ligt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier