De Tatsevoet verdwijnt na 38 jaar uit het Middelkerkse straatbeeld

Damienne Van Troostenberghe houdt uitverkoop in haar zaak. (foto LC)
Redactie KW

De Tatsevoet, een begrip in Middelkerke, verdwijnt binnen enkele maanden uit het straatbeeld en wordt gesloopt. De al even legendarische uitbaatster Damienne Van Troostenberghe startte de zaak op, maar heeft haar pensioengerechtigde leeftijd bereikt en vindt het welletjes geweest.

“Ik zal mijn winkel, mijn klanten en mijn werk zeker missen, maar ik wil eindelijk eens op mijn gemak ergens naartoe kunnen gaan, vrienden bezoeken en eender wanneer in het jaar op reis kunnen gaan. Het zal pijn doen in het begin, maar ik zal me niet vervelen”, zegt Damienne, die voorbestemd was om haar leven te slijten in Nederland toen ze de Nederlander Gerrit Moerman leerde kennen, met hem trouwde en naar Rotterdam trok. “Als rasechte Middelkerkse wilde ik terug naar mijn roots en dat gebeurde ook. We wilden een eigen zaak starten, een wassalon of een schoenmakerij. Aangezien er nog maar één schoenmaker was in de gemeente, is het dat geworden. De bedoeling was dat Gerrit de zaak zou doen en ik zou uit werken gaan, maar het is er nooit van gekomen.”

Naast de schoenmakerij en het maken van sleutels kwam er van alles bij, gaande van hondenriemen over nummerplaten en horloges tot allerhande aanstekers. De winkel herbergt op vandaag een heel gamma.

Anekdotes

Haar echtgenoot Gerrit overleed in 2004, maar Damienne zette de zaak verder. “Dit was niet gemakkelijk, maar ik kon rekenen op de steun van mijn drie broers en schoonzuster”, vervolgt ze.

Aan anekdotes geen gebrek, want Damienne stond ook altijd klaar met een vriendelijk woord en een grap. Zij ontpopte haar acteertalent als dubbelgangster van Margriet Hermans tijdens de Middelkerkse revue in de jaren 90.

“Toen Margriet haar praatprogramma presenteerde in het casino kwam ze een halsband kopen voor haar hond Netje. De mond van mijn neefje viel open toen hij haar zag. Later heb ik haar ontmoet tijdens de revue en hebben we er flink om gelachen. Middelkerke was indertijd de bakermat van bekende mensen en ik kreeg ook regelmatig BV’s over de vloer. Rob Van Oudenhoven en Louis De Pelsmaeker zijn er maar enkele van. Die laatste liet ooit in een interview optekenen dat De Tatsevoet zijn favoriete winkel was. Ook kunstschaatser Kevin Van Der Perren kwam hier vaak als kind. Hij heeft hier uren doorgebracht en genoten van de Disneyfiguurtjes waar hij gek op was.”

Damienne houdt vanaf nu uitverkoop en hoopt nog heel wat mensen gelukkig te kunnen maken met haar inboedel aan een zacht prijsje. “Ik had me voorgenomen om dit te doen tijdens de avondmarkten in de straat, maar deze zijn door de corona niet toegelaten, dus doe ik het op deze manier. Het maken van de sleutels wordt verdergezet door mijn broer Frankie in Frankie’s Snoep en Kadoshop langs de Koning Ridderdijk in Westende. Het blijft in de familie”, lacht Damienne.

Verenigingsleven

Het zwarte gat zit er niet aan te komen, want zij is ook lid van heel wat verenigingen en wil zich meer inzetten hiervoor en uiteraard genieten. “Ik heb veel mensen blij gemaakt door hun oude gemakkelijke schoenen een nieuw leven te geven en die sandaaltjes, die zo goed bij dat ene kleedje pasten, te redden van de vuilniszak. Dat zal altijd blijven nazinderen, maar aan alles komt nu eenmaal een einde”, besluit Damienne.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier